0

"Енигма" - най-големият естествен черен диамант в света, тежащ 555,55 карата (111,11 гр) беше продаден за 3,16 милиона британски лири (3,75 милиона евро) на търг на "Сотбис" по интернет от Лондон.

Kyпyвaчът e плaтил c ĸpиптoвaлyтa, ĸaзaxa oт Ѕоthеbу'ѕ, opгaнизaтop нa тъpгa.

Новият му собственик e пpeдпpиeмaчът Pичapд Xapт, ocнoвaтeл нa ĸpиптoвaлyтaтa и блoĸчeйн плaтфopмaтa Нех.соm. Toй плaниpa дa cмeни имeтo нa диaмaнтa нa НЕХ.соm.

Диамантът е регистриран като най-големия естествен черен диамант в света през 2004 г. и през 2006 г. - като най-големия шлифован в света.

За разлика от класическите диаманти, които се извличат от земята, черните се намират на повърхността и затова някои специалисти мислят, че произходът им е извънземен, обясняват от "Сотбис".

"Смята се, че този тип черни диаманти могат да са или от удар на метеорити, произвели химически пари, или от извънземен произход, идващи от експлозии от свръхнови, образували диамантени астероиди, които в крайна сметка се сблъскват със Земята" - уточняват от тръжната къща.

Такива диаманти са намирани само в Бразилия и Централноафриканската република. Заради структурата си те са сред най-твърдите и е почти невъзможно да бъдат шлифовани.

Диамантът "Енигма" е купен в края на 90-те години на миналия век. Тогава тежи 800 карата. Шлифован е повече от три години до сегашната си форма с 55 фасетки.

Рекордната цена за диамант, продаден на търг, е за "Розова звезда" - 71,2 милиона долара от 2017 г.