0

А укционна къща "Кристис" обяви, че предлага на търг през май известния портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол при първоначална цена от 200 милиона щатски долара, което ще превърне творбата в най-скъпото произведение на изкуството на 20-ти век, продавано на търг, съобщи АФП. Портретът, рисуван от Анди Уорхол през 1964 г., "е най-значимата картина на 20-и век, която ще бъде продадена на търг", се посочва в прессъобщението на аукционната къща.

Представители на компанията съобщиха на пресконференция, че прочутият портрет на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман от Цюрих, Швейцария, която ще дари приходите от продажбата за "подобряване на живота на децата по света чрез здравни и образователни програми".

Абсолютният рекорд, поставен при продажба на произведение на изкуството на търг, се държи от "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи, продадена на търг на "Кристис" в Ню Йорк през ноември 2017 г. за 450,3 милиона щатски долара, сочат данни от класация на АФП. "Жените на Алжир" на Пабло Пикасо държи рекорда за творби от 20-и век. Тя бе продадена през май 2015 г. на търг на "Кристис" за 179,4 милиона щатски долара.