0

У чени от частния женски хуманитарен колеж "Маунт Холиок" в САЩ са открили, че женските делфини имат напълно функциониращи клитори. Това означава, че женските китоподобни също могат да изпитват удоволствие по време на секс. По време на изследването доцент Патриша Бренан и екип от биолози са проучили гениталиите, нервните окончания, мускулите и кръвоносните съдове на 11 женски, починали от естествена смърт.

Като цяло делфините осъществяват полов акт доста често - по няколко пъти на ден. Сношението обикновено трае само няколко секунди, но се случва процесът да отнеме много повече време. Подобен секс помага за поддържането на социални връзки и, както показва ново проучване, доставя удоволствие и на двата пола.

Биолозите са забелязали, че клиторът на делфините се състои от еректилна тъкан, която се пълни с кръв. Около органа има ивица от съединителна тъкан, която поддържа формата му. Според изследователите това показва, че органът е функционираща част от тялото. Освен това е пълен с нервни окончания. Това е причината делфините да търкат клиторите си с носове или например с перки.

Бренън и екипът му се надяват, че проучването ще помогне да се проследи еволюцията на развитието на гениталиите и ще ни разкаже повече за това "как функционира сексът наистина".

"Мнозина вярват, че хората са уникални с това, че правят секс за удоволствие", пише д-р Джъста Хайнен-Кей, изследовател от Университета в Минесота. - Настоящото проучване оспорва това схващане. Преди се смяташе, че женските гениталии са прости и безинтересни, но колкото повече изследователи ги изучават, толкова повече осъзнаваме, че това съвсем не е така." Тя добавя, че най-новите изследвания в тази област може да се дължат на нарастващия брой жени изследователи.