0

К руизните кораби впечатляват не само с често бляскавото си обзавеждане, но и с размерите си. Особено през последните десетилетия се наблюдава истински бум на растежа, а корабите стават все по-гигантски, често за сметка на малките пристанища и пристанищни градове и на околната среда. Графика показва най-големите круизни кораби в света и как те се сравняват със световноизвестния "Титаник", пише сайтът travelbook.de.
Когато става въпрос за най-големите круизни кораби в света, има няколко критерия за сортиране: дължина, брой пътници или бруто тонаж. Тази неуловима цифра показва пространството, което е на разположение на пътниците. Всички затворени пространства на кораба се умножават по променлива, която зависи от размера на кораба.
Поради тези различни единици понякога се случва така, че в зависимост от това дали класацията на най-големите круизни кораби се основава на бруто тонажа, броя на пътниците или дължината, корабите излизат начело.

Ето кои са най-големите круизни кораби в света по абсолютна дължина.

.

 .
istockphoto.com

Wonder of the Seas: 362 метра

Wonder of the Seas ("Чудото на моретата") е истински гигант - той не само оглавява списъка на най-големите круизни кораби в света по дължина, но и по всички други критерии. Гигантският кораб на корабната компания Royal Caribbean Cruises също има вместимост от 230 000 БРТ (регистров тон – единица за вместимост на корабите, 1 БРТ се равнява на 100 кубични фута) и може да поеме до 5700 пътници.

Harmony of the Seas: 362 метра

"Хармония на моретата", който също е част от флота на Royal Caribbean Cruises, е с дължина 362 метра. Въпреки това, брутният тонаж от 226 963, така и максималният брой пътници от 5479 са значително по-малки, отколкото при „по-малката му“ сестра Wonder of the Seas. Между другото, бившият най-голям кораб в света е струвал около 1,3 милиарда щатски долара.

Symphony of the Seas: 361 метра

Symphony of the Seas („Симфония на моретата“), също от Royal Caribbean Cruises, е на трето място. Корабът губи само на дължина в сравнение с предшественика си - Harmony of the Seas. С брутен тонаж от 228 081 тона и пътнически капацитет от 5 518 души корабът се нарежда на второ място в тези категории.

Allure of the Seas: 360 метра

Само с един метър по-малък, Allure of the Seas („Алюр на моретата) също е сред най-големите круизни кораби в света. Когато е построен през 2010 г., гигантът на стойност почти 900 милиона щатски долара все още се смята за най-големия круизен кораб в света.

Oasis of the Seas: 360 метра

"Оазисът на моретата" също е дълъг 360 метра. Подобно на близнака си, той има бруто тонаж от 225 282 и може да побере 5484 пътници. Въпреки това той изостава от Allure of the Seas, тъй като е с пет сантиметра по-малък. Тази минимална разлика се дължи на т.нар. конструктивни допуски и е причината, поради която "Оазисът" винаги ще бъде в сянката на "Алюр".

.

 .
istockphoto.com