0

Н амиращият се на Марс мини-хеликоптер "Инджинюъти" извърши 25-ия си полет над повърхността на Червената планета, подобрявайки два свои рекорда - за разстояние и скорост. От Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, която отговаря за проекта, го определиха като "най-амбициозния досега".

"Инджинюъти" полетя за 25-и път на 8 април, но за рекордните му постижения в рамките на мисията беше съобщено няколко дни по-късно.

"#МарсХеликоптер отново чупи рекорди! "Инджинюъти" завърши своя 25-и и най-амбициозен полет досега. Той подобри рекордите си за разстояние и скорост, като измина 704 метра със скорост 5,5 метра в секунда", написаха във вторник в Туитър от Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА в Южна Калифорния.

По време на полета, който продължил 161,3 секунди, мини-хеликоптерът се придвижи в северозападна посока над район, наречен "Сейтах", осеян с пясъчни хребети, които са непосилни за колесни роувъри. "Инджинюъти" демонстрира способността си да изследва места на Марс, които трудно могат да бъдат достигнати с други средства, писа Dir. 

"Сейтах" означава "сред пясъците" на езика на навахо, който НАСА избра да използва за обозначаване на редица обекти и зони на Червената планета за текущата мисия на марсохода "Пърсивиърънс", заедно с който пристигна "Инджинюъти".

Изминатото разстояние от 704 метра е с 80 метра повече, отколкото предишното най-добро постижение на "Инджинюъти", отбелязано по време на деветия му полет на 5 юли миналата година. Тогава апаратът измина 625 метра без кацане за време от 166,4 секунди, движейки се със скорост от 5 метра в секунда.

По-време на 25-ия си полет "Инджинюъти" обаче не успя да постави рекорд за продължителност. Досегашното му най-добро постижение по този показател е от август миналата година и е 169,5 секунди.

Първоначално проектиран само за пет полета, "Инджинюъти" вече има в актива си 25, по време на които е изминал 5824 метра и е прекарал във въздуха 46 минути и 31 секунди. Апаратът е толкова успешен, че му беше възложено да помага на марсохода "Пърсивиърънс", като проучва маршрути за придвижване и търси обекти от научен интерес.

Полетът на 8 април беше вторият за пет дни за мини-хеликоптера и петият му през последния месец. Подобна активност не е изненадваща - марсоходът "Пърсивиърънс" си проправя път напред към целта и "Инджинюъти" не трябва да изостава.

25-ият полет отведе мини-хеликоптера по-близо до набелязаната дестинация: речна делта в кратера Джезеро, която може да съдържа доказателства за древен микробен живот. Роувърът "Пърсивиърънс" се е отправил към същото място, носейки със себе си набор от инструменти за изследване на скали и почва в района.

Всъщност, екипът иска "Инджинюъти" да стигне първи до целта поради две причини - телекомуникация и безопасност.

Мини-хеликоптерът комуникира само с базовата станция на "Пърсивиърънс", така че трябва да остане достатъчно близо до марсохода, за да има добра връзка, обясни Бен Морел от Лабораторията за реактивно движение, един от инженерите, изготвящи плановете за полетите. От съображения за сигурност е идеално "Инджинюъти" да лети пред "Пърсивиърънс", за да не се налага да прелита покрай или близо до марсохода и да се сведе до минимум рискът от близък контакт в най-лошия случай.

Когато става въпрос за вземане на решение кога и къде ще лети мини-хеликоптерът, това не е просто въпрос на избор на дестинация и натискане на бутон. Най-голямата грижа на екипа е "Инджинюъти" да бъде запазен възможно най-дълго, затова той се стреми да направи полетите му възможно най-безопасни.

Подготвяйки последните два полета на мини-хеликоптера, екипът реши 24-ият, послужил като подготовка, да бъде кратък, а 25-ият - най-дългият досега. Осъщественият на 3 април 24-и полет продължи по-малко от 70 секунди. За това време апаратът измина едва 47 метра.

Информацията за поведението на "Инджинюъти" има за цел да помогне за изграждането на следващия марсиански хеликоптер. Той ще бъде по-голям и оборудван с шест ротора. Предполага се, че теглото на апарата ще бъде приблизително 30 килограма.

Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари миналата година. Първия си полет "Инджинюъти" осъществи на 19 април. Тогава малкият летателен апарат с тегло 1,8 килограма се издигна на височина 3 метра. Първият му полет продължи 39,1 секунди.

НАСА определя полетите на мини-хеликоптера като демонстрационна мисия, тъй като те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е възможно да се осъществи полет на Марс, както и да се съберат данни за поведението на летателен апарат на друга планета.

Целта на марсохода "Пърсивиърънс" е да търси признаци за съществувал в миналото живот на Червената планета.