0

Е дин двупосочен билет от Лондон до София на два пъти промени датата си за обратно връщане. И засега остава неизползван. Защото има истории, които никой не може да измисли освен самия живот. За да ни покаже какво означават съдба и обрати.

Билетът е купен от 31-годишния Атанас Атанасов, роден в Хасково българин, учил актьорско майсторство в САЩ, работил в Германия и установил се във Великобритания.

Наско, както всички в Хасково го наричат, за поредна година идва, за да помогне на своя приятел Димитър Русев-Мутата в организацията на джаз фестивала в Хасково. Освен че свири и пее, Атанасов не бяга и от най-черната работа. Като сценичен, а понякога и като общ работник. Виждали са го да мъкне тонколони, съпоставими по тежест с личното му тегло.

Защото Атанасов никога не е търсел лесния път. Преди 11 години отличникът от хасковската езикова гимназия Атанас Атанасов и бивш съотборник на най-голямата тенис звезда на България Григор Димитров, с когото буквално израстват на хасковските тенис кортове, влиза на пълна спортна стипендия в Американския колеж „Уитман“.

Идеята му е и да продължи да се занимава с тенис. „Една част от мен искаше още малко да играе по-професионално тенис, понеже всички наши треньори в Хасково в този момент си заминаха, бащата на Гришо тръгна с него, тогава реших да продължа напред“, разказва за себе си бъдещият министър на културата. Първите му медийни изяви са от 2015 година. Тогава всички са възхитени от прекрасната му идея да възроди сцената на читалището в родното село на баба и дядо Татарево, област Пловдив.

Обожавал е тениса, но никога не си е представял че ще стане професионален състезатели или звезда.

„Не знаех точно какво искам да уча, а образователната система в Щатите ти дава възможността да тренираш и първите 2 години не е задължително да обявяваш специалност, а можеш да пробваш различни неща. И чак тогава да решиш в какво да се профилираш“, разказва за себе си Атанасов тогава.

Но още първия семестър в колежа „Уитман“ в САЩ, когато е на 21 години, записва специалност „Актьорско майсторство“. При това в класа на Кристофър Петит.

Междувременно животът му никак не е лесен. Тенисът му помага да оцелее. След като завършва, отива да живее в Холивуд. Там се прехранва, като дава уроци по тенис на деца на знаменитости. Първите стъпки в тениса с него прави дъщерята на известната холивудска актриса Мариса Томей.

Парите от уроците обаче не достигат. Българинът от Хасково работи на няколко места, за да се издържа, преследвайки мечтата си. Включително и като пицар.

Става и доброволец във фестивала на Американския филмов институт и там се запознава лично с звезди като Ал Пачино, Майкъл Кийтън и Едуард Нортън.

Следва работа в Германия, където открива голямата любов на живота си – германката Яна. Като космополитни личности светът наистина е твърде малък за тях.

Драматичната за България и света 2021 г. започва за младото семейство Атанасови в Лондон, където живеят от няколко години. Но Наско си пътува до Хасково при всяка отдала му се възможност – най-вече за да помага и да участва в джаз феста. Първата дата за обратно връщане на билета му Лондон-София-Лондон е след края на фестивала. Но му се налага да я промени.

Един разговор с Кирил Петков и Асен Василев променя всичко. Атанасов се включва в проекта „Продължаваме промяната“ като втори в хасковската им листа. Дойде да я регистрира сам в ОИК. На въпроса къде са другите кандидати Атанасов каза с усмивка: „Ами те са на работа и са заети. Аз живея в Англия и съм в отпуска. Затова идвам аз, най-свободен съм в момента“.

Така датата на билета за Лондон е променена за пръв път. Бъдещият министър я сменя за края на ноември, малко след края на изборите. Тогава определено не е имал планове да става депутат, а още по-малко министър на културата.

Влизането му в Народното събрание променя датата на самолетния му билет за втори път. А новото му амплоа със сигурност ще отложи и голямата му мечта – да изиграе Роджър Федерер в биографичен филм, на който да е и режисьор. Но със сигурност и в България ще намери предизвикателства. Този път като министър.

Хасковският хор е инкубатор за министри

„Радвам се много за моите възпитаници, но никога не съм си ги представяла във властта. С Атанас не сме си говорили за политика, той беше изцяло погълнат от света на изкуството“, разказа пред Нова телевизия диригентката на местния хор „Лира“ Стефка Младенова. В ученическия хор към местната езикова гимназия са пели двама бивши министри - Делян Добрев и Асен Василев. Двамата са били в различни класове, но в един випуск. С 12 години разлика след тях хорист е и бъдещият министър на културата Атанас Атанасов. Освен че са били в хор „Лира“ и тримата са продължили образованието си в САЩ.