0

Д ядо Коледа вече дойде и раздава подаръци идва в града, но все още имате достатъчно време да се порадвате на тематичен филм по празниците.

Филмовата индустрия е произвела много тематични ленти. И въпреки че повечето хора свързват празника с Маколи Кълкин и неговата поредица „Сам вкъщи“, то „USA Today” изобщо нямат място за Кевин в своя списък на 10-те най-велики коледни филма на всички времена. Ето кои са те:

1. „Скъперникът“ (1988)

Роден от алчността на 80-те години и изключително неуместен, „Скъперникът“ е перфектна смесица от черен хумор, любов, история живот и смърт. Филмът е вдъхновен от „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. В гланата роля е великият Бил Мъри.

2. „Животът е прекрасен“ (1946)

Често описван като „Гражданинът Кейн“ на коледните филми. Лентата разказва за изключителното преживяване на Джими Стюарт като Джордж Бейли. Подобно на Скрудж, Бейли получава шанс да разбере смисъла на съществуването си и да види колко лош би бил животът, ако не се беше родил.

3. "Елф" (2003)

Комикът Уил Фарел прави една от най-добрите си роли на наивен пораснал елф, който открива, че всъщност е човек и тръгва да търси родителите си. Този филм е изпълнен с хумор и коледен дух.

4. „Наистина любов“ (2003)

Безспорно един от най-емблематичните и романтични коледни филми. Лентата показва няколко преплитащи любовни истории с участието на едни от най-известните британски актьори, сред които Хю Грант, Ема Томпсън, Колин Фърт и Кийра Найтли.

5. „Чудото на 34-та улица“ (1947)

Една изключителна трагикомедия, в която Крис Крингъл (Едмънд Гуен) се справя прекалено добре, като дубльор на пияния Дядо Коледа. Постепенно става ясно, че Крингъл се смята за истинския Дядо Коледа. Неговият заклет враг, психиатър на пълен работен ден, организира хоспитализацията му в психиатрична болница.

6. „Коледна ваканция“ (1989)

Всеки, който някога се е старал твърде много по време на празниците, може да съчувства на Кларк Грисуолд (Чеви Чейс) и неговата борба с коледната украса. Всички ние имаме и нашата версия на братовчеда Еди (Ранди Куейд), който внезапно се оказва най-големия ни враг в битката за коледния дух.

7. "Умирай трудно" (1988)

Невероятно, но факт - това е коледен филм. И съжаляваме, Дядо Коледа, но никой не се провира през тесни пространства в сграда, както Брус Уилис в емблематичната роля на Джон Макклейн.

8. „Апартаментът“ (1960)

Романтичната драма с участието на Джак Лемън като глупав чиновник, винаги отстъпващ мястото си на шефовете. Той решава да вземе нещата в свои ръце, когато се влюбва в момиче от асансьора (Шърли Маклейн), което големият шеф (Фред Макмъри) тайно отвежда в любовната бърлога на Бъдни вечер.

9. „Коледна песен“ (1951)

Сред различните „традиционни“ версии на класиката на Чарлз Дикенс – от „Коледната песен на Мъпетите“ до отличния телевизионен филм на Джордж С. Скот – тази стига до тъмните тонове на оригинала. Скрудж (Аластър Сим) оживява на екрана чрез този проницателен филм на ужасите, като накрая успява да излезе от кошмара си като по-добър човек.

10. „Коледна история“ (1983)

Тази коледна история е адаптация по мемоарната книга на хумориста Жан Шепърд и разказва историята на малкия Ралфи Паркър, който иска за Коледа пушката на анимационния каубой Ред Райдър. Освен това вкъщи също има неприятности, когато конфликтите между майка му и баща му стават все по-чести.