0

Огромен астероид, тежащ около 54 милиона тона може да бъде в курс на сблъсък със Земята по-късно тази година и да унищожи живота, какъвто го познаваме - но НАСА не знае точно къде се намира космическият обект, съобщи Mirror.

Обектът, известен с името 2007 FT3, беше забелязан за малко повече от ден преди 16 години, преди да изчезне от полезрението на учените. Официално наречен изгубен астероид, той е наблюдаван достатъчно дълго, за да могат експертите да определят орбитата му и всички потенциални точки, в които би могъл да удари нашата планета.

Центърът на НАСА за изследване на обекти, близки до Земята, идентифицира десетки потенциални въздействия – включително едно на 5 октомври 2024 г. За щастие на онези, които имат планове за по-късно тази година, шансът 2007FT3 да ни удари е около едно на 11,5 милиона.

Говорител на НАСА каза пред Daily Standard: „Няма известни заплахи от сблъсък с астероид за Земята в нито един момент през следващия век. НАСА и нейните партньори усърдно наблюдават небето, за да намерят, проследят и категоризират астероиди и близки до Земята обекти, включително тези, които може да се доближат до Земята.

Въпреки че теглото му от 54 милиона тона звучи страшно, в космически мащаби той изобщо не е толкова голям. Експерти смятат, че астероидът, който е унищожил динозаврите преди 66 милиона години, е тежал около един трилион тона и се е сблъскал със скорост около 100 000 км в час. Силата на взрива е бил около 10 милиарда атомни бомби.

Смята се, че е ударил Земята на около 100 километра от пристанището на полуостров Юкатан в Мексико.