0

А ко обичате да творите, имате малки деца или пък търсите разнообразие до края на лятото, сега е моментът да запретнете ръкави и да се захванете с някой артистичен проект.

Дали ще изберете да рисувате посуда или да украсявате старите мебели с интересни техники, времето, инвестирано в арт развлечения, със сигурност ще минава по-бързо и приятно. Развихрете въображението си и съберете децата около масата в едно забавно творческо начинание - декупаж. Използвайте различни техники и създайте иновативни и уникални декорации, с които да обогатите интериорния си дизайн.

Изкуство

Декупажът е приложно изкуство, но нека думата „изкуство“ не ви стряска. Не е нужно да сте художник, за да прилагате тази техника, изготвяща колажи от хартиени апликации. На практика почти всеки един предмет от дома ви може да бъде апликиран – ваза, чаша, чиния и дори елемент от обзавеждане, като скрин например. Материалите, върху които можете да се развихрите с апликациите, са дърво, стъкло, порцелан, метал, камък и дори восък. Важно е да знаете, че какъвто и предмет да сте избрали за декорация, трябва първо да сте положили светла основа или най-добре бяла, като е най-подходящо просто да закупите съответната вещ в бяло. Светлата основа ще позволи на мотивите, които ще апликирате, да изпъкнат и да запазят естествения си цвят. В противен случай цветовете няма да са наситени, а ще стоят бледи и някак полупрозрачни. Съществуват няколко различни метода за декупаж, като най-популярният и достъпен вариант използва само салфетки и специално лепило. След като сте подготвили предмета за декориране, изрежете мотив от салфетка, който ви е харесал и който ще бъде украсата за вашата ваза например. В повечето случаи салфетките имат два или три пласта, така че се постарайте да отделите най-горния пласт - този с картинката. Внимателно наложете мотива, докато не решите къде е най-удачно да го залепите. С мека четка нанесете тънък слой лепило за декупаж директно върху мотива, като внимавате да не скъсате салфетката или да не се получат гънки. Лепилото трябва да изсъхва безцветно. Ако все пак обичате да рисувате, може да оцветите празните пространства между отделните мотиви от салфетки в желани от вас багри. Съчетайте техниката декупаж с изобразителното изкуство, като изрисувате елементи около залепения мотив. Когато лепилото изсъхне, нанесете тънък слой акрилен лак върху предмета, изчакайте няколко часа и нанесете още един слой. Не забравяйте да миете на ръка посудата, върху която сте приложили тази техника, за да не се развали декорацията.

Пастел

В случай че сте творческа натура и обичате да рисувате, можете да си закупите специални бои, пастели и платно. В интернет пространството ще намерите редица идеи за лесни пейзажи, които да пресъздадете с акварелни бои и интересни техники, които да приложите за професионален резултат. Ако пък искате да включите цялото семейство в творческия процес, се насочете към идеята за по-абстрактни картини. Много лесна и ефектна творба можете да постигнете само с бои, платно и дебело тиксо. Залепете отделни дълги черти от тиксото през платното, оформяйки разнообразни геометрични фигури. След това всеки може да оцвети с различен цвят боя по една, две или повече фигури. Колкото повече тиксо залепите, толкова повече фигури ще получите. Накрая разлепете тиксото, което ще оформи перфектен контур и с някой неизползван цвят запълнете празното пространство. Новата картина ще придаде екстравагантен и актуален завършек на интериора.

Форми

Друга интересна идея е да създадете отново геометрична и футуристична картина. Ще се нуждаете от няколко производни нюанса, получени от един основен цвят, който ще подхожда на обзавеждането ви. Щом сте забъркали боите, се насочете към кухнята, където трябва да изрежете един картоф през средата и с помощта на капачка да създадете перфектен кръг в половинката картоф. Използвайте нож, за да отстраните ненужната част около кръга. По този начин ще създадете печат, с който да създадете абстрактна творба от кръгли форми в различни нюанси.