0

Ч ерно-бяла ретро снимка с доста добро качество, за която се подозира, че е на Апостола на свободата Васил Левски, се появи в мрежата.

Фотото е открито наскоро от сръбския историк Драган Миливоевич и е публикувана в историческото списание Београдска зора със следния текст „Това е български юнак, който се е борил на страната на сърбите против Османското царство“ („Ово је бугарски јунак који се борио на страни Срба против Османског царства“).

Твърди се, че най-ранната снимка на Васил Иванов Кунчев е направена в Белград около 1860 година, по време на Първата българска легия. 

Ако снимката е от 1860 година, то тогава Левски би трябвало да е бил на около 23 години. Въпреки поразителната прилика не сигурно, че момчето от снимката е Апостола.

Припомняме, че първата българска легия е военен отряд, сформиран в Белград от български доброволци по време на сръбско-турския конфликт от 1862 година.

Легията участва в боевете за Белградската крепост, взема участие във въоръжените стълкновения с турците при Варош капия и Видин капия в Белград. Впоследствие отбранява участък от сръбските позиции в града, а част от българските доброволци е изпратена в Крагуевац.

*Източник: safenews.bg