0

С ещате ли се за онези филми, в които Апокалипсисът е изцяло завладял света? Наоколо има само изоставени зловещи сгради, мрачен фон и никакво живо присъствие. Но докато там говорим за киното, то в реалността съществува едно място, което е буквално като излязло от подобен филм.

Бурж Ал Бабас се намира в Северозападна Турция, съвсем близо до Черно море и вероятно първия път, в който го видите, ще решите, че халюцинирате. Защото пред вас, на целия хоризонт се простират куп замъци с островърхи кули и покриви, подредени в редица един до друг. Ако държите на точната цифра, тя е ..700.

GettyImages

700 замъка, напомнящи изцяло на средиземноморските приказни дворци в готически стил във Франция и Италия. Разликата е една-единствена. Тук няма никой. И това призрачно чудо обаче има своето логично обяснение.

GettyImages

През 2014 година компанията Sarot Group започва да строи курорт тук, влагайки без да се замисли цели 200 милиона долара. Проектът предвижда всеки от замъците да струва до 500 000 долара и да съдържа редица удобства като джакузи, вградено подово отопление и още куп екстри.

GettyImages

Инвеститорите вече имат два много успешни хотела в близост и не се и съмняват в успеха на начинанието, още повече че първоначално редица дворци са продадени на зелено. Скоро обаче започват проблемите.

Местните решават да протестират срещу изсичането на близката гора, а през 2018 г. Турция е обхваната от тежка финансова криза. Строежът спира, без да е завършен. Строителната фирма скоро натрупва огромни задължения и логично фалира. Остават единствено построените 582 замъка, превърнали Бурж Ал Бабас в зловещо призрачно селище.

GettyImages

Е, славата му помага и днес. Понякога любители на този тип истории пътуват дотам, за да го видят на живо, макар да е официално забранено да се влиза в градчето. Както се казва обаче, рисковете са за ваша сметка...

*Източник: Vesti.bg