0

Т ялото на българин се мумифицира за рекордните 16 дни в края на лятото. Медицинският феномен първо бе описан от научното здравно списание „Кюриъс“ (Cureus), а след това обиколи света в различни онлайн издания.

Находка

На 3 септември в София е открит мъртъв млад мъж в тревните площи до жп линия. Не е установена причината за смъртта му, но се предполага, че е настъпила вследствие на хронична злоупотреба със спиртни напитки. Гледката озадачила свидетели и патолози, тъй като състоянието на човека наподобявало мумията на египетски фараон. Полицията установила, че тялото е на 34-годишен мъж, който за последно е бил видян жив на 18 август. Има информация, че починалият хронично е злоупотребявал с алкохол. Бил е облечен с тениска, къси панталони и чорапи. Край трупа е намерена чантата на човека, пълна с лични вещи и бутилка алкохол.

Аутопсия

Трупът е изпратен за аутопсия в Клиниката по съдебна медицина и деонтология в столицата. „При изследването не са установени травматични увреждания. Повърхността на кожата показвала оцветяване, вариращо от светло- до тъмнокафяво,  плътна на допир.

В различни части на тялото имало множество малки кръгли увреждания – следи от жизнената дейност на ларви, развили се в трупа. При огледа на тялото е установено, че вътрешните органи са се разложили на засъхнали кафеникаво-черни маси. По тялото имало множество червеи“, пише подробно Cureus, цитирайки доклада на екип от съдебномедицински експерти, ръководен от Биляна Милева от Медицинския университет. Установено е още, че подкожната мазнина липсвала, а мускулите били ярки на цвят и напълно изсъхнали.

Фактори

Пълното мумифициране на човешкото тяло е процес, който отнема време и обикновено става за няколко седмици до 6-12 месеца. Този процес може да се ускори при наличие на определени фактор в околната среда – високи температури (над 30 градуса) и слънчева радиация (от 600 Wm2), ниска влажност (под 50%), плюс постоянен вятър (от 32 км/ч).

Според научното издание условията в София обаче не са били достатъчни за случилото се, като остава загадка защо при българина процесът на разлагане е спрял и е настъпила пълна мумификация.

Температурите по това време в района се колебаели от 16 до 33 градуса по Целзий, относителната влажност през август е била 52%, а средната слънчева радиация – 257,9 вата на квадратен метър. Вятърът в София през август е духал със средна скорост от едва 13,03 километра в час.

Според експертите може движението на влаковете в близост да е създало допълнително течение.

В научната литература има само няколко докладвани случая с бърза, известна още като преждевременна мумификация в умерения климатичен пояс. Интересен е и случаят от преди няколко години с открита мумията на немски пътешественик на изоставена яхта, която се носела няколко години в океана.