0

С ближаване на планетите Венера и Юпитер в началото на март предизвика паника за НЛО. На три години веднъж има сближаване на двете най-ярки планети. И редовно при такива явления се появяват съобщения за НЛО. Това съобщи пред „Телеграф“ астрономът Пенчо Маркишки.

При последното такова явление лично на него му позвънили пет-шест души, които незнайно откъде му изровили телефона. Разтревожените хора сигнализирали, че виждат странни светлини на запад след залез-слънце. Оказало се, че това не са НЛО, а просто астрономическо явление.

Ракети

Паника за НЛО предизвиква и всяко изстрелване на сателити от „Спейс Екс“ на милиардера Илон Мъск. С една ракета се пускат по 50-60 спътници. В първите две нощи те обикалят около Земята като влакче светлини в небето, близко един до друг. След третата-четвъртата нощ се вдигат нагоре, разреждат се и тяхната яркост намалява. Тогава и престават тези съобщения за НЛО, посочи астрономът.

Той каза още, че най-скорошното интересно астрономическо явление предстои на 5 май вечерта.

Точно преди Гергьовден от България ще се наблюдава лунно затъмнение от полусянката на Земята. Това затъмнение няма да има частична и пълна фаза и Луната няма да стане кървавочервена, а само ще понижи яркостта си в единия край на диска си.

Видимо

От България затъмнението ще бъде видимо след изгрева на Луната в 20 ч. и 29 минути (за София). По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Везни, а Слънцето – в Овен. Продължителността на затъмнението ще е 4 часа, 18 минути и 16 секунди. От нашата страна затъмнението ще може да се наблюдава след изгрева на Луната в  20 ч. и 13 мин. за Варна и в 20 ч. и 29 мин. за София.

Това е близо до момента на максималната фаза (тя е в 20 ч. и 23 мин.), така че Луната ще изгрее от изток-югоизток с понижена яркост в лявата част на своя диск. На 5 май Слънцето ще залезе в 20 ч. и 14 мин. за Варна и в  20 ч. и 31 мин. за София, което означава, че ще виждаме скоро изгрялата Луна при все още светло небе. След около 21 ч. Луната ще изглежда вече в обичайния си вид – земната полусянка ще стане почти незабележима, макар че затъмнението ще завърши близо час и половина по-късно – в 22 ч. и 32 мин.