0

Б ременна жена на 81 години, умира ден след операция за отстраняване на ултрарядък плод, наречен „каменно бебе“. Тя го е носила в себе си в продължение на 56 години.

Даниела Алмейда Вера, на 81, почина ден след операцията в регионалната болница Понта Пора в централно-западния щат Мато Гросу до Сул.

Медиците откриват калцирания плод, наречен литопедион, по време на сканиране, след като Даниела се оплакала от болки в стомаха.

Скенерът е направен, след като тя е била откарана по спешност в болница Понта Пора с генерализирана инфекция.

Първоначално тя беше в друга болница, по-близо до дома й, след като потърсила помощ за инфекция на пикочните пътища.

Рядкото явление възниква най-често, когато плодът умре по време на абдоминална (извънматочна) бременност и е твърде голям, за да бъде реабсорбиран от тялото. В такъв случай той се калцира.

Преди шокиращото откритие на „каменното бебе“ медицински експерти подозирали, че тя има рак .

Лекарите направили заключение, че Даниела е носила мъртвия плод в тялото си от последната си бременност преди повече от пет десетилетия.

Жената произлиза от местно племе и живее в селище близо до границата на Бразилия с Парагвай, оставя седем деца и 40 внуци.

Нейната операция била извършена на 14 март, а тя почива на следващия ден, докато все още била в интензивното отделение.

Една от шестте й дъщери, 21-годишната Розели Алмейда, казва пред местната преса: „Тя не обичаше да ходи на лекар и се страхуваше от оборудването, използвано за извършване на тестове.“ 

Тя също така намеква, че майка й може да е носила своето „каменно бебе“ по-дълго от 56-те години, които лекарите казват, поради болките, които е изпитвала от първата си бременност, а пред на роднини споделила, че „се чувства сякаш бебе се движи в корема й“. 

Нейният единствен син Вандерлей Авало Алмейда добави: „Тя не искаше да ходи на лекари, защото се притесняваше, че има тумор.

Сега са назначени допълнителни изследвания на калцирания плод, за да се разбере повече за него.

Документ от 1996 г. в Journal of the Royal Society of Medicine казва, че само 290 случая на литопедия са били документирани някога в медицинската литература.

Най-ранният известен литопедион е открит при археологически разкопки в Bering Sinkhole, на платото Едуардс в окръг Кер, Тексас, и е датиран от 1100 г. пр.н.е.