0

В Китай е открит пациент с рядката кръвна група "P", която има шанс да се появи едно на милион. Освен това генетичната последователност на пациента се оказва неизвестна досега, съобщи Vesti.bg

За откритието съобщава вестник South China Morning Post (SCMP), който цитира китайския Modern Express, който съобщава:

"По време на рутинен кръвен тест в народната болница Тайсин в Тайджоу, провинция Дзянсу, Източен Китай, в кръвта на човек с кръвна група "P" е открита нуклеотидна последователност, неизвестен досега компонент на нуклеиновата киселина."

Народната болница в Тайсин изпраща генетичната последователност в Националния център за биотехнологична информация (НЦБИ) в САЩ, в неговата база данни за генетична информация "GenBank". Миналия месец те получиха отговор от НЦБИ, в който се посочва, че това е "нуклеотидна" последователност, която не е откривана никъде по света досега.

Известно е, че кръвната  група "P" се среща при по-малко от един на един милион души, а в Китай само 12 души са с кръвна група "P".

Кръвната група "P", открита през 1927 г., се разделя на пет типа - P1, P2, P1k, P2k и P - въз основа на антигените на повърхността на червените кръвни клетки.

Представител на народната болница в Тайсин заяви: "Хората с такава рядка кръвна група могат да получават само кръвопреливане от същата група", като добави: "Особено по време на бременност, ако се извърши кръвопреливане от различна кръвна група, има вероятност от спонтанен аборт, така че ранното откриване е важно.".