17 април е Международен ден на кафето (или ден на еспресото). А кафето е може би най-изследваната напитка в наше време. Не е изненадващо, защото тoе обичанo от милиони хора по целия свят.
Daily Mail събра най-новите изследвания за напитката, които още веднъж доказват ползите от този прекрасен „еликсир на жизненост и младост“ във всички отношения.
Е, засега очевидната истина: най-здравословното кафе е сутрин! Доказано от учени от Европейското дружество по кардиология. Именно сутрешното кафе намалява риска от смърт от всякакви причини с 16%. А рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания се увеличава с цели една трета! Ето доказателство, че кафето е полезно за сърцето. Освен това две чаши през първата половина на деня са дори по-полезни от една.
Скорошно голямо проучване доказа, че кафето може да бъде приятен начин за предотвратяване на диабет тип 2. Проучването комбинира 34 години наблюдения и близо 290 000 участници. Повече от 13 000 от тях в крайна сметка са били диагностицирани с диабет. Тези, които пият чаша черно кафе дневно, имат 10% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. За тези, които добавят захар (поне една чаена лъжичка), защитният ефект намалява наполовина - до 5%. Кафето с изкуствени подсладители намалява риска от развитие на диабет с около 7%. Така че максимален ефект се постига, ако пиете кафе ежедневно без добавяне на захар или дори подсладители.
Учени от университета в Коимбра в Португалия анализираха 85 проучвания на колеги, които изследваха стотици хиляди доброволци от цял свят. И разбраха: кафето удължава живота. Така средно любителите на кафето, които пият по 4 чаши на ден, получават допълнително 1,84 години живот. "Ефектът изглежда е свързан със запазването на функциите на мускулната, сърдечно-съдовата, умствената и имунната системи. А също и намаляване на честотата на най-честите заболявания: инфаркт, инсулт, някои видове рак, диабет, деменция, депресия и респираторни заболявания", пишат португалските учени в статия, публикувана наскоро в списанието Aging Research Reviews.
Оказва се, че в червата на тези, които пият поне една чаша кафе всеки ден, живее специална „кафеена“ бактерия: Lawsonibacter asaccharolyticus. Както обясни химикът и диетологът Ирина Селиванова, тази бактерия е открита сравнително наскоро и в момента се изследва активно. Метаболитите на кафето - хининова киселина и нейните производни, произведени от "кафеените бактерии", са изключително полезни за здравето: хининова киселина киселина има антиоксидантни, противовъзпалителни, защитни и други свойства. Авторите на изследването установиха, че участниците в проучването с повече от тези бактерии имат повече биомаркери за метаболитно здраве и здраве на червата.
Полезни свойства са открити и в биоактивни съединения - кафеени полифеноли. Тези антиоксиданти намаляват възпалението и смекчават отрицателното въздействие на стреса върху мозъчните клетки и тялото като цяло, което означава, че помагат за предотвратяване на когнитивен спад и намаляват риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Проучване при мишки установи, че тези, които редовно приемат полифеноли и хлорогенна киселина (и двете се намират в кафето), страдат по-малко от хроничен стрес.
Сред изследванията е и откритието, че кафето увеличава сексуалното желание у жените. Според учени кофеинът в умерени дози разширява кръвоносните съдове, което означава, че увеличава притока на кръв към гениталиите. Колкото по-голям е притокът, толкова по-силно е привличането и по-голяма е вероятността от експлозивен оргазъм. Например, женските плъхове, на които е даван кофеин, правят по-чести посещения при чифтосване при мъжките и са по-сексуално активни.