0

С емейството на Здравчо и Жулиета Галчеви от град Добринище продължава да превръща горски параклис в център на вярата.

Съпрузите, които имат от години къща за гости в известния курорт, миналата година построиха дървен храм. Божият дом „Свети Димитър” се намира в местността Добречко поле, на 1,5 км над курортното селище. Тези дни те монтираха и звънка камбана, чийто звук ще се чува в цялата гора.

Естетика

Почти всичко в параклиса е от дърво, за да е в унисон с природата. „Направихме този параклис от сърце и душа. Искаме да оставим нещо на хората и след нас. Да знаят внуците ни, че трябва да се раздаваш и за другите, да си добър и човечен”, твърди Здравчо Галчев. В планината той е поставил и указателни табели за туристите, за да се ориентират как да открият храма. Параклисът е постоянно отворен, не се заключва. Вътре има много красиви икони, които са дело на иконописец от Пловдив. Встрани от него има и кът за отдих - красива дървена беседка.

Работа

Съпрузите започнали градежа на 29 април. Разчитали на подкрепата на своите близки - двете дъщери, зетьовете, братята си. И показали как "сговорна дружина планина повдига". Само за малко повече от 3 месеца завършили изцяло строителството. За да дойде паметната дата 11 август, когато трима свещеници осветили параклиса. Десетки хора присъствали на тържественото събитие. Здравчо и негови приятели подравнили пътя, за да могат по-лесно миряните да стигат до храма. Има и пътища за високопроходими автомобили. "Всеки е добре дошъл, за да се помоли за здраве и благоденствие" категоричен е Здравчо. Той иска само едно - посетителите да пазят параклиса и да не замърсяват край него. За да остане съграденото за идните поколения.