0

Д вама братя и техен братовчед се скитали из богат на вкаменелости участък от пустите земи на Северна Дакота, когато направили невероятно откритие, което ги оставило „напълно безмълвни“. Малчуганите намерили кост на динозавър Т-рекс, стърчаща от земята, съобщава Асошиейтед Прес.

Тримата „археолози“ обявиха откритието си публично в понеделник на пресконференция в Zoom, докато работниците в Музея на природата и науката в Денвър се подготвят да извадят вкаменелостите и да ги покажат на специална изложба, наречена Discovering Teen Rex.

Всичко започва, когато 9-годишният Кайдън Мадсън и братовчедите му Лиъм и Джесин Фишър, на 7 и 10 години, тръгнали на поход около Мармарт, Северна Дакота.

„Просто никога не знаеш какво ще откриеш там. Виждате всякакви красиви скали, растения и диви животни“, каза бащата на две от децата.

Малкият Лиъм Фишър и баща му първи забелязват костта на праисторически хищник. Той е загинал преди около 67 милиона години в район, известен с едни от най-добре запазените вкаменелости на Тиранозавър рекс.

Когато намират костта малките откриватели изпращат снимка с нея в местния природонаучен музей. От там първоначално помислили, че става въпрос за често срещан динозавър с патешка човка. Но при организирани разкопки установили, че става въпрос за долната челюст с няколко зъба на Т-рекс.

Експерти изчислили, че тиранозавърът е бил на възраст между 13 и 15 години, тежащ около 1,6 тона или две трети от размера на зрял възрастен индивид.

Наложило се останките да бъдат транспортирани с хеликоптер „Блек Хоук“ до музея в Денвър. Те включват голяма част от черепа, крак, бедро, таз и опашни кости.

Джесин, едно от трите деца, открили скелета на Т-рекс, е голям фен на филмите за „Джурасик парк“. Той иска да стане палеонтолог, а находката със сигурност ще бъде голям удар в бъдещата му кариера.