1

А ко сутрин се събудите без настроение, спокойно, може да си останете в леглото и да пропуснете работния ден, докато се почувствате по-добре.

Шеф на верига супермаркети въведе тази опция за своите служители, съобщава The Independent. Работещите в китайските магазини Pang Dong Lai в провинция Хънан имат право на 10 дни платен отпуск годишно, предназначен за моментите, когато не се чувстват щастливи.

„Искам всеки член на персонала да има свобода“, заявява мениджърът на компанията. „Всички имаме моменти, когато не сме щастливи и следователно, ако не сте, не идвайте на работа.”

Йо Донглай добавя, че ръководителите на екипи нямат право да отказват искания за „нещастен отпуск“, направени от служители . Правилото помага на работниците да се почувстват по-добре и да се върнат с по-добро настроение, което е изгодно и за самото общество.

Доста изненадващо е, че този вид инициатива идва от Китай. В страната много компании принуждават служителите си да работят от 9 сутринта до 21 часа, 6 дни в седмицата, въпреки че тази практика е незаконна.