0

А встралийските фермери недоумяват от любопитната експедиция на тюлен във вътрешността на страната, далеч от водния му дом, като спасителите работят за спасяването на морския бозайник, съобщава АФП.

Фермерка, занимаваща се с млекопроизводство в югоизточната част на щата Виктория, разказа, че в неделя за пръв път е забелязала тюлена, който се движел покрай смаяни крави.

"Отидохме с трактора до създанието и първо помислихме, че е прасе. Когато то се изправи и започна да се движи, видяхме, че определено не е прасе, а тюлен", разказва Карли Макгий пред националната телевизия на Австралия ABC.

Смята се, че тюленът е изминал около 30 километра от крайбрежната си среда, преди да изплува в имот в Симпсън - на около два часа и половина от Мелбърн.

"Всички местни жители са в шок. Много от тях (тюлените) знаят къде живеем. Не сме близо до плажа, така че това е малко изненадващо", казва Макгий пред ABC. Тя допълни, че се е свързала с властите и са ѝ казали, че зоологическата градина в Мелбърн ще оцени здравето на животното и ще се заеме със спасяването му.

Не е ясно как тюленът се е придвижил толкова навътре в сушата, като Макгий каза, че може да е преплувал местните реки, преди да излезе на брега в търсене на храна.

Във видеоклип, публикуван от Макгий в социалните медии, се вижда как животното се движи целенасочено през зелено поле, а на заден план се вижда гъст храсталак.

"Не ни е позволено да се доближаваме до него. Така че не можем да го спасим сами", казва Макгий пред Канал 7 на местната телевизия.

От първата си поява в неделя водният посетител е напреднал още повече, казва Макгий, и сега се смята, че броди из съседния имот на родителите ѝ.