0

С тюардесите, като символ на авиоиндустрията, често носят шалове около врата си, което е не само част от корпоративния им стил, но има и дълбоки исторически корени. Още от 60-те години на миналия век шаловете са включени в облеклото на стюардесите - оттогава те са се превърнали в неразделна част от униформата на красавиците, символ на елегантност и професионализъм.

Шалът на врата на стюардесата има няколко функции. На първо място, той е предназначен не за акцент или украса на образа, а за защита от дим в случай на авария на борда.

Но аксесоарът има и естетическа функция: кърпата може да се използва като превръзка и помага на стюардесите да създадат хармоничен образ, като изглажда контраста между яркия грим на лицето и цвета на врата.

Шалът е също така важен елемент от корпоративната идентичност на авиокомпаниите. Той може да бъде украсен с определени цветове или шарки, което допринася за разпознаваемостта на марката и създава определени асоциации сред пътниците.

За да се гарантира, че шаловете винаги изглеждат спретнати, стюардесите обръщат специално внимание на грижата за продукта. Един от неочакваните съвети на стюардесите е да напръскат ъглите на кърпата с лак за коса и да я изгладят с ютия, за да запази формата си.

Стюардесите играят ключова роля в осигуряването на безопасността, комфорта и благосъстоянието на пътниците по време на полет. Задълженията им се простират отвъд сервирането на ястия и напитки и обхващат широк спектър от отговорности, които допринасят за цялостното безпроблемно протичане на полета. 

На първо място, основната отговорност на стюардесите е да осигурят безопасността на всички пътници на борда. Те преминават през строго обучение за аварийни процедури, включително евакуация, оказване на първа помощ и справяне с различни извънредни ситуации по време на полет. 

По време на полет стюардесите трябва да бъдат бдителни и готови да реагират бързо на всякакви неочаквани ситуации, като например турбуленция, спешни медицински случаи или неизправности в оборудването. Те играят ключова роля в комуникацията и координацията с екипажа на полета за ефективно справяне с тези ситуации. 

Освен за безопасността, стюардесите отговарят и за цялостния комфорт на пътниците по време на полета. Това включва съдействие при качване и слизане от самолета, подпомагане на пътниците да намерят местата си и оказване на помощ на хората със специални нужди. Стюардесите се грижат и за това обстановката в салона да е благоприятна за приятно пътуване, като регулират температурата в салона и помагат на пътниците да носят личните си вещи. 

По време на полета стюардесите сервират на пътниците ястия, закуски и напитки. Те са обучени да се справят с различни диетични ограничения и предпочитания, като гарантират, че нуждите на всеки пътник са удовлетворени. 

Освен това те наблюдават поведението на пътниците и се намесват, когато е необходимо, за да поддържат сигурна и подредена среда в салона.

Стюардесите служат като комуникационна връзка между пътниците и пилотската кабина. Те предават важна информация относно полета, метеорологичните условия и подробности за пристигането. В случай на неочаквани закъснения или промени в полетния план стюардесите информират пътниците и отговарят на всички техни опасения или въпроси. 

Чистотата и организацията на кабината също са в компетенциите на стюардесите. Те се грижат за това кабината да е подредена, да е добре заредена с консумативи и всички предпазни средства да са на определените за тях места. Освен това стюардесите извършват рутинни проверки на кабината по време на полета, за да установят и отстранят своевременно всички потенциални проблеми.

*Източник: Woman.bg