0

Д иетологът Елена Соломатина каза кое месо забавя стареенето и дори може да помогне за отслабване. Колко често можете да ядете това месо, кой не трябва да злоупотребява с него и дали е полезно за хората след 50 години вижте в следващите редове.

Според доктора говеждото месо е отличен източник на животински протеин. Съдържа всички необходими аминокиселини, витамини и полезни микроелементи за поддържане на здравето.

„Това е диетично месо, с ниско съдържание на мазнини. Говеждото съдържа желязо, както и цинк, който подобрява имунитета. Освен това този вид месо съдържа витамини от група В, които подпомагат нормалното функциониране на имунната ни система и метаболитните процеси в организма”, обясни диетологът.

Специалистът отбеляза, че продуктът съдържа и карнозин, вещество, което забавя процесите на стареене и удължава младостта. Действа като антиоксидант и подобрява производството на енергия в клетките.

Този вид червено месо трябва да бъде включено в диетата на хора, които планират да свалят излишни килограми или внимателно следят теглото си. Съдържа L-карнитин, който стимулира процесите на изгаряне на мазнините и помага за отслабване, подчертава тя.

„Говеждото отнема много време за смилане и човек не иска да яде дълго време, но хората със стомашно-чревни заболявания трябва да избягват този продукт. В такива случаи е по-добре да ядете месо под формата на кайма“, каза Соломатина.

Освен това говеждото трябва да се избягва или консумацията му да се намали до минимум, ако човек има - проблеми с пикочната киселина, подагра, камъни в бъбреците.

*Източник: zdrave.to