0

В редни ли са видеоигрите?

Мнението на учените по този въпрос не е единодушно, но скорошно проучване сочи, че при умерена употреба може да имат и положителни страни.

Според изследването часовете, прекарани всяка седмица пред екрана в игри, могат да увеличат мозъчната активност и по-специално да повишат когнитивните умения, необходими за вземането на решения - т.е. да възприемаме всичко, което идва през сетивата ни, и да избираме подходяща реакция.

Авторите на проучването предполагат, че видеоигрите могат да се използват дори като метод за обучение за подобряване на процесите на бързо вземане на решения в мозъка - може би ако тези мозъци са претърпели някакво нервно увреждане.

"Видеоигрите се играят от преобладаващата част от нашите младежи повече от три часа всяка седмица, но благоприятното им въздействие върху способностите за вземане на решения и мозъка не е точно известно", каза неврологът Мукеш Дамала от Държавния университет на Джорджия, цитиран от БГНЕС.

Въпреки че връзката между видеоигрите и когнитивните способности не е нова, с всяко следващо изследване се доближаваме до разбирането ѝ - и до това да разберем как бихме могли да използваме положителното въздействие на видеоигрите.