0

Р еволюционен, гениален, успешен: Пеп Гуардиола е за пример в света на футбола от 15 години. 

Със заслуга за сензационни тактически иновации и многобройни триумфи, последният от които е спечелената Шампионска лига с Манчестър Сити, като черешката на тортата на недостижим досега хеттрик от титли за клуба.

Майстор като треньор, рисков като шофьор – според „Гадзета дело спорт“ връзката на Пеп с автомобилите не е идилична, въпреки страстта му към четирите колела, доказана от дискретна колекция. 

От която някои возила пострадаха значително в различни злополуки с Гуардиола зад волана, а щетите са на обща стойност над 535 000 евро, поне според познатите инциденти.

Един от тях е свързан с Bentley Continental Supersport. Испанският треньор се е снабдил със сребрист  екземпляр от този модел, оборудван с двигател W12 с мощност 710 конски сили. 

Показателите са забележителни, като се започне от максималната скорост, равна на 336 км/ч. Пеп има  добри спомени от тази кола, но не и тя от него. Защото с нея участва в катастрофа, която за щастие няма последствия за него.

Гуардиола не се справи по-добре и зад волана на Mercedes Gle. Този модел на немската марка е седемместен SUV, подходящ за пътуване и леки черни пътища. Пеп използваше колата често в първите години в Манчестър, но не всичко вървеше гладко, като се има предвид, че, според английските вестници, каталунският треньор е унищожил в движение огледалата за обратно виждане. 

Гуардиола харесва големи коли. Това обяснява и покупката на Range Rover Sport, елегантен и удобен  SUV. С Пеп зад волана не е имало удар с размазване на каросерията, както с други возила на каталунеца – просто треньорът напълнил резервоара на колата не със задължителния дизел, а с бензин.

В гаража на Гуардиола имаше място и за Mini Cooper. Малък, но все пак мощен. Идеален за движение в трафика в градове като Барселона, Мюнхен и Манчестър. 

Но и такъв мъник бе натресен от Гуардиола – щетите по колата бяха огромни, но без последствия за испанския треньор.

Сред другите коли в колекцията му е и знаменит модел к ато Fiat 500 Abarth, седан със 155 к.с., който носи забавление и пъргавина, с ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от осем секунди, а също и електрически Nissan Leaf, чийто избор е мотивиран от търсенето на новото и намерението да се намали негативното въздействие върху околната среда.