0

Е дно деветгодишно момче стана най-младият член на обществото на хората с висок коефициент на интелигентност.

Иво Кирков е вече част от МЕНСА, като издържа входния тест с 99 точки от 100 възможни. Първо, обаче се справил с теста за възрастни с изненадващо висок резултат, разказва баща му Георги Кирков. Тогава решили да отидат на официалния тест. В МЕНСА – България, долната граница за възраст на участниците е 9 години, като това се удостоверява преди явяването с акт за раждане. Тестът е 20 минути и се провежда от психолог, който оценява коефициента на интелигентност спрямо отговорите на въпросите.

Идея

Идеята за МЕНСА дошла на поредната за Иво снимачна площадка от режисьор на клип. Момчето застава пред камерата още от 6-годишна възраст. На снимачния екип направило впечатление, че учи много бързо и иска да се отнасят към него като към голям човек. Така режисьорът на лентата подхвърлил на родителите на Иво, че не е лошо да го тестват за МЕНСА. Иво пък, като чул разговора, си намерил в интернет тест и го решил.

Снимки

А кариерата на момчето пред камера тръгва от кастинг агенция. Понеже било по-затворено дете, майка му решила да го запише в някоя агенция, за да се отпусне в среда на непознати. Само седмица след това обаче Иво вече е избран за роля в сериала „Откраднат живот“.

С екипа на Откраднат живот на снимачната площадка.

 С екипа на Откраднат живот на снимачната площадка.
Личен архив

Първоначално плановете са били да го снимат в един епизод като екранното дете на доц. Мазов и д-р Хинова. Режисьорският екип обаче го харесал, затова разширили сценария за него. И така цели петнайсет епизода.

Семейство

Бащата на Иво е програмист по образование, в момента е преподавател в Нов български университет. Майка му е завършила анимационна режисура и операторско майсторство и работи като фрилансър по тези специалности. „Иво беше и все още е доста кротко дете. Обран е и се държи като голям човек, не че че понякога не прави чисто детски неща“, разказва бащата на интелигентното хлапе Георги Кирков.

Момчето ходи с родителите си да събира гъби.

 Момчето ходи с родителите си да събира гъби.
Личен архив

Способностите на момчето проличават още от бебе, защото Иво се научил да познава буквите, преди да проговори. Родителите му били удивени, когато той отговарял правилно на въпроса: коя буква е тази, като показва с пръстче вярната. „Сега си спомням, че много отрано настояваше да му казваме буквите, сочеше ги по бебешкия си начин, искаше да му ги казваме. Ако не изпълним желанието, започваше да протестира. Искаше постоянно да му четем, разказва бащата. Постепенно родителите открили, че започва да свързва буквите, а после и да ги съединява в думи.

Школо

След като се научава да чете, малкият Иво започва да се интересува и от числата, обича да решава всякакви забавни задачи. Победител е в математическите състезания на неговото училище – Националния учебен комплекс по култура, известен като Италианския лицей. Иво е приет там още от детската градина, след което преодолява и изпита за първи клас без специална подготовка. „Много лесно се справя в училище, не пишем домашни с него. В началото, като започна да учи италиански, искаше да му помогна за превод на думи, намерих му добър онлайн речник и започна да се справя сам“, спомня за първите дни в училището таткото на Иво. „Много често родителите задължават децата да си научат материала, да покрият изискванията. Ние с майка му не държим на това, искаме той да хареса процеса на ученето. Питаме го не какво имаш за утре, а имаш ли нещо за утре“, допълва той. Третокласникът понякога си носи книга в училище и чете в междучасията. Има интерес към занимателните задачи по вестниците. Взема ги от бабите и дядовците си, изрязва всяка задача и си я сортира, защото така му харесва. „Прави това от малък, наясно е с печатните издания и харесва конкретно „Телеграф“, беше доволен, че ще се пише за него“, шегува се бащата. „Има и детското в него, човек трябва да следва талантите си и това, в което е добър, а не да полага огромни усилия, за да си запълни зоните, в които не е добър“, коментира той. Иво е добър и по математика, и по български, той не ходи на никакви допълнителни уроци и има свободно време, в което прави това, което обича. А обича да кара колело и да ходи за диворастящи гъби с родителите си.

Алекс Сърчаджиева: Той е един бонбон!

„Иво е толкова сладък, той е просто един бонбон, иска ти се да го схрускаш! Освен това обаче е много талантливо дете и аз се радвам, че имах възможност да работя с него“, коментира за „Телеграф“ неговата екранна втора майка в „Откраднат живот“ Алекс Сърчаджиева. „Много се радвам за неговия успех, защото членството в МЕНСА е голямо признание“, допълни тя. Актрисата си спомни как е трябвало за един епизод малкият актьор да бъде много весел и щастлив, но не му се получавало съвсем. Тя накарала родителите му да се отдалечат, разказала му няколко весели истории и той се засмял радостно и звънко, точно както трябва да изглежда героят му. „Иво е изключително дете, сигурна съм, че ще се развива и ще върви напред“, споделя Сърчаджиева.

Камерата го харесва и ангажиментите му вече се застъпват.

 Камерата го харесва и ангажиментите му вече се застъпват.
Личен архив