0

Н ай-опасната заплаха за човечеството приближава, а ние трябва да се подготвим за това.

Огромна космическа скала се приближава опасно към Земята, а учени изчисляват какъв е шанса да се сблъска с планетата ни.

В продължение на много години астероидът Апофис (известен още като "Богът на хаоса" и с временното си означение 2004 MN4-бел.ред.) е смятан за най-опасният известен астероид от гледна точка на бъдещ сблъсък.

Астрономите изчислили, че Апофис има малък шанс да удари планетата ни през 2029 г., или ако не успее, през 2036 г.

Според по-задълбочените наблюдения шансовете за сблъсък на планетата ни с астероида са съвсем минимални - стига естествен сблъсък между Апофис и друг преминаващ обект да не промени орбитата му.

Тези, които се интересуват от астероидите, трябва да знаят, че 335-метров обект като Апофис няма да ни изпрати по пътя на динозаврите. Той обаче би създал огромни необратими разрушения и поради тази причина учените остават нащрек и любопитни за възможностите. На 13 април 2029 г. (петък, 13-и) Апофис ще се доближи само на 37 399 километра (23 240 мили) от Земята. Малко побутване от друг обект между сега и тогава може да създаде голямо отклонение в бъдеще. В края на краищата, когато мисията DART на НАСА пренасочи астероида Диморфос, тя демонстрира точно това (както и напълно промени формата му).  

"Като се има предвид колко близо ще премине Апофис до Земята, съществува възможен риск отклонение от сегашната му траектория да приближи Апофис до сблъсъка с нас", казва в изявление съавторът Бенджамин Хаят, студент в университета Ватерло. И добавя: "Хипотетично друг астероид, който се сблъсква с Апофис, може да предизвика такова отклонение, което ни мотивира да проучим този сценарий, колкото и малко вероятен да е той.".