0

Н а закуска, в офиса, след обяд и във всяко останало свободно време. Пием кафе навсякъде и по всяко време, но къде е границата между полезното и опасното?

Понякога, дори несъзнателно, прекаляваме с количеството кофеин, което приемаме дневно, което може да се окаже опасно за доброто функциониране на процесите в организма ни.

Проучване на Университета в Южна Австралия установи къде е границата и колко чаши кафе на ден можем да си позволим, освен ако не искаме да навредим на тялото си.

Оказва се, че ако пием по шест или повече чаши еспресо на ден, това ще увеличи риска за доброто здраве на нашата сърдечно-съдова система.

За да се движим в границите на нормалното и полезното, най-добре е да не превишаваме пет чаши кафе дневно.

Авторите на изследването обръщат внимание и на количеството кофеин, което не бива да превишаваме на дневна база, тъй като то се съдържа, освен в кафето, и в чая, и какаото.

Каква е връзката между рисковия прием на кафе и състоянието на сърдечно-съдовата система? Кофеинът в кафето повишава кръвното налягане, което от своя страна би могло да доведе до сериозни сърдечни заболявания.

През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните определи като допустимо количество кофеин между 200 и 400мг, което да се консумира на дневна база.

Важно е да се отбележи, че се препоръчва източниците на кофеин да са различни, тоест да не използваме кафето като единствен източник.

Количествата, определени от Европейския орган за безопасност на храните, се равняват на около 5 чаши кафе дневно, което означава, че всичко, което надвишава или се доближава до това количество би представлявало опасност за тялото ни.

Въпреки изнесените данни от съответния орган на ЕС учените не спират да правят нови и нови изследвания, с които най-сетне да постигнат консенсус относно темата за кафето.

Друг предмет на изследване от страна на австралийските учени е връзката между състояния като инфаркта и дневния прием на кофеин на съответния индивид.

Резултатите от проучването и използваните данни от генетичната база на UK Biobank показва, че хората, които пият повече от пет кафета на ден  имат 22% по-голям риск от развиване на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Както винаги, когато става въпрос за здравословния хранителен режим, никога не трябва да прекаляваме с количества храна и напитки, дори и да се касае за продукти, които по принцип влияят добре на организма.

„За да поддържаме доброто здравословно състояние на сърцето, трябва да ограничаваме дневния прием на кофеин и да се стараем да не надвишаваме шест чаши кафе на ден”, обяснява Елина Хипонен от южноавстралийския университет.

*Източник: La Repubblica