0

В ече пет години текат разкопки в древно гробище в Египет, където са открити над 300 гробници, пълни с мумии. Археолозите кръстиха мястото, разположено близо до столицата Кайро, „Градът на мъртвите“.

Международни изследователи откриха наскоро нови 36 гробници, изградени между VI век пр.н.е. и IX век сл. Хр. Всяка от тях съдържа останките на 30-40 души.

Според Айман Ашмауи, оглавяващ отдела за египетски антики 30-40% от мумиите са на бебета и юноши, много от които са починали от инфекциозни заболявания и други смъртоносни болести като туберколоза, съобщава NYP.

Патриция Пиачентини, археолог от Миланския университет, ръководи екип от археолози, търсейки повече подробности за древния град Асуан, някога важен търговски център, гранитна кариера и военен пост на източния бряг на река Нил, основан преди около 4500 г.

„Това беше наистина грандиозна находка, много уникална за Египет“, каза Пиачентини пред Daily Mail. Хората на Асуан са покрили хълма с гробници. Това е нещо като град на мъртвите.

Градът, известен сега като Асуан, първо е наречен Суенет, а по-късно носи името Суон, което се превежда като „пазар“ - тъй като мястото е посещавано от пътници и заселници от далечните краища на Африка и Европа.

„Градът на мъртвите“ беше намерен през 2019 г. по време на откриването на гробница, съдържаща мумии на две деца и техните родители. С всяко следващо разкопаване са открити още десетки гробници. Намерени са улики за неизследвано общество, живяло преди повече от 2000 години.

По-нататъшните разкопки също така разкриха, че телата са били погребани според класа им в обществото, като елитите са били в гробници на върха на хълма.

Гробниците с различно социално положение често съдържат церемониални подаръци, слагани при мъртвите, включително керамика и дърворезби.

Най-запазените мумии ще бъдат изпратени в музеи за дългосрочно съхранение и експониране, останалите ще бъдат върнати в гробниците.

„Това е мястото им за покой“, казва още Пиачентини. „Ние разкриваме тяхната история и след това ги връщаме обратно и затваряме гробницата. За мен това беше важно от самото начало.”