0

В ъпреки днешния свят на видео разговори, незабавни съобщения и мобилни телефони, полицията в източния индийски щат Одиша продължава да използва пощенски гълъби, информира NOVA.

В невзрачна сграда в Къттак повече от 100 белгийски домашни гълъба се отглеждат и обучават да носят съобщения.

Това се прави с цел, ако в случай на проваляне на всички видове съвременни информационни канали, полицията да може да има средство за информация.

Проучвания показват, че домашните гълъби са в състояние да открият дома си от хиляди километри. Обучението на новите птици започва, когато са едва на пет до шест седмици.

Съобщенията се пишат на много светла хартия и се поставят в медна или пластмасова капсула, след което се завързват към крака на гълъбите, преди те да бъдат пуснати.

Гълъбите се слагат в сандък и се поставят върху убежището си, за да разпознават заобикалящата ги среда.

Бавно те се отдалечават от дома си и се пускат в небето, като разстоянието постепенно се увеличава с около три километра всеки ден и така - в рамките на 10 дни.

Веднъж обучени, паметта и точността на птиците при идентифициране на маршрути и местоположения остават непокътнати с години и могат да летят на разстояние до 800 километра със скорост от 55 км/ч в зависимост от времето.

Колкото и древен да изглежда този метод на комуникация, гълъбите се оказват на първа линия по време на кризисна ситуация само преди няколко години. По време на циклона Одиша през 1999 г., който опустоши големи участъци от крайбрежието на щата и унищожи почти всички начини на комуникация, гълъбите бяха средството за комуникация.

В наши дни птиците се появяват само по време на събития като Деня на независимостта на Индия и Деня на републиката, когато се отвеждат от Къттак до столицата на щата Одиша - Бхубанешвар и се пускат като символ на мира в края на церемонията.