0

В ече няколко десетилетия учени, изследователи на аномални явления, лекари и журналисти водят горещи спорове за феномена на филипинските хилери - лечители, които извършват операции без скалпел.

Едни смятат, че хирургията без скалпел, анестезия и наркоза са чиста проба измама с елемент на фокусничество, други виждат в този феномен реално съществуващо явление, което по тяхно мнение заслужава да бъде изучено с голямо внимание.

Една от уникалните операции е описана по следния начин от изследователя Лайъл Уотсън: Пациентка на средна възраст се оплаквала от постоянни прерязвания в областта на корема. Както била с дрехите, я положили върху маса. Повдигнали дрехите, покрили я с някакъв плат, който изобщо не изглеждал стерилен, както се предполага при операция. В помещението влязъл хилерът. Той бил облечен с памучни панталони и риза с къси ръкави. Демонстрирал, че няма скрити предмети в гънките на дрехите. Напълнили съд с вода и заедно с памук, който също бил проверен много внимателно, го подали на хилера. Филипинецът напоил памука с вода и потъркал корема на пациентката на мястото, където се предполага, че трябвало да се извърши разрезът. След това прекарал ръце отгоре и върху корема се появило нещо червено, вероятно кръв. Отначало червената течност изглеждала разредена, смесена с водата и влагата на кожата, но постепенно започнала да потъмнява и да струи между пръстите му. Изследователят Лайъл Уотсън продължава с описанието: „Видях, че се появява нещо, наподобяващо на съединителна тъкан, тънки, почти прозрачни, еластични на вид капиляри. След това ръцете на хилера като че ли проникнаха в тялото на пациентката, а между палеца и показалеца на дясната му ръка се появи нещо като кървавочервено балонче. Когато достигна размерите на топка за тенис, асистентът на хилера го отстрани с пинсета и го хвърли в ръцете ми. Беше топло и твърдо на пипане.”

Без драскотина

След като приключил с операцията, хилерът измил кръвта от корема на пациентката и на тялото й нямало нито следа от хирургическа намеса - нито рана, нито драскотина. „Прокарах ръка по нейната кожа - пише Уотсън. - Тя беше гореща, но по нея нямаше нищо, никакви следи”. Пациентката станала бавно и излязла от помещението без чужда помощ.

Смята се, че първите хилери са се появили още в езически времена. За хората, провеждащи хирургически операции с голи ръце, без използването на инструменти, анестезия и наркоза, в света се заговаря през 50-те години на XX век. Тези толкова необичайни операции се провеждат на развиделяване и всички желаещи могат да наблюдават действията на нетрадиционните хирурзи. Изследователи на аномални явления наричат този феномен психохирургия, а светилата на медицината - опасно за живота на хората шарлатанство.

Един от първите изследователи, който пристига на Филипините, за да изучи местните психохирурзи, е биологът и писател Лайъл Уотсън. По време на три свои визити на остров Лусон, където тази практика е най-разпространена, той става свидетел на хиляди операции, проведени от 22-ма хилери.

Документално

През 70-те години киноекип от ГДР заснема на Филипините любопитен филм, в който хилери демонстрират уникалните си възможности. В един от епизодите мъж държи в протегнатите си ръце разгъната лента лейкопласт, който се разнася от разстояние 3-5 см по реброто и полепва, все едно са го срязали с бръснарско ножче. В друг кадър двама немци не успяват да разгърнат лента лейкопласт от 6 слоя. Към тях доближава възрастен филипинец, накланя се, изплезва език и с него „разрязва” всичките шест слоя...

Немската киногрупа успява да заснеме от начало до край уникална операция по отстраняване на фибром на матката. В операцията участват двама филипинци хилери и жена асистент. Един от хилерите създава около пациентката мощно поле, което заменя антисептичните материали и анестезията. Друг веднага пристъпва към операция. Той спуска ръце върху оголеното тяло на пациентката, дланите му започват да вибрират и по някое време потъват в тялото на пациентката, без да срещнат препятствие. Хилерът намира с опипване тумора и го отстранява, а асистентката му го изхвърля в кофа. Хилерът събира ръцете си и ги вади бързо от тялото. Асистентката му избърсва с памук кървавото петно върху тялото, след което се вижда, че кожата не е увредена и няма и драскотина, която да показва, че току-що е извършена операция.

При наблюденията си върху операциите на хилерите болшинството учени са шокирани от обстоятелството, че те се провеждат без необходимата антисептика. В отговор на упреци на западни специалисти известният хилер Виргилио Гутиерес казва: „Когато се занимавам с лечение, аз и цялото ми обкръжение сме под влиянието на Духа (енергията). Тъй като тази енергия е чиста, във всичко, в което тя прониква, не може да се получат инфекции. Степента на вибрациите на хилера е толкова висока, че инфекцията е невъзможна.

Скептиците са убедени, че инфекцията не е възможна по съвсем друга причина. Те смятат, че всички, които вярват във феномена на хилерите, просто са станали жертва на измама. Мнението на компетентните разобличители е, че на практика хилерите не провеждат никакви операции и именно затова въпросът с антисептиката съвършено не ги вълнува, а просто имитират такива и с ловкостта на истински фокусници въвеждат в заблуда своите пациенти и очевидците, които наблюдават подобно „изцеление”.

Измама

Каква е технологията на тази толкова ефектна измама, както твърдят скептиците? Те смятат, че хилерите крият в дрехите си неголеми торбички, в които има примерно рибен мехур с кръв или някакви други вътрешни органи на животни. Когато притиснат пръсти към тялото на болния, от натиска кръвта потича по пръстите им и създава впечатлението, че има разрез в кожата. След това мнимият лечител рязко оттласква ръцете си и демонстрира отделен тумор или някакво друго парченце плът. Кръвта се изтрива от тялото на пациента и е напълно нормално да няма нищо по кожата след този фокус.

Немалко подобни мними операции са разобличени от учени и журналисти. В резултат на това интересът към феномена на хилерите позатихва. Но ще е несправедливо, ако уменията им бъдат зачеркнати изобщо. Феноменът психохирургия съществува в действителност. Достатъчно е да се спомене името на един знаменит бразилски „хирург” - Хосе Педро де Фрейтас, известен под псевдонима Ариго (за него ще ви разкажем следващата седмица). Той е провел хиляди успешни операции в състояние на транс с най-примитивни инструменти, които са му били под ръка. При това не е имало никакви постоперационни усложнения.

Следва продължение...