1

Н апълно неочаквано световен рекорд бе счупен по време на търг. Най-скъпото перо в света бе продадено чрез аукцион в Нова Зеландия. То е от вече изчезналата местна птица хуя, съобщи Би Би Си.

За него бяха платени на търг 46 521 новозеландски долара, равняващи се по днешния курс на БНБ на 51 287 лева.

Първоначалната оценка на аукционната къща Webb'sе била, че цената за въпросното перо ще достигне 3000 долара. Цената му обаче подобри предишния рекорд с 450%, като той се държеше от перо от същата птица.

Птицата хуя е била свещена за народа маори. Техните пера често са били носени като украси за глава от вождовете и техните семейства, а също така са били подарявани или търгувани.

IStock

Последното потвърдено забелязване на птицата хуя е през 1907 г., но непотвърдени наблюдения са докладвани в продължение на 20-30 години след това, според музея на Нова Зеландия.

Хуята е била малка пойна птица в Нова Зеландия и била известна със своите способности за скачане и красиво оперение, което се отличава с белия връх по ръба.

Перото, продадено в понеделник, беше "в чудесно състояние", казва Лия Морис, ръководител на отдела за декоративни изкуства в аукционната къща Webb's.

„Все още има своя много отчетлив блясък и няма поражения от насекоми“, каза тя пред Би Би Си.

Тя добавя, че аукционната къща е рамкирала предмета зад UV защитно стъкло и с архивна хартия, което означава, че ще има "наистина дълъг живот".

Само колекционери със специален лиценз имат право да купуват такива пера и те не може да напускат страната без разрешение от Министерството на културата и наследството на Нова Зеландия.

В миналото перата от хуя са били знак на статус за маорите. Когато в Нова Зеландия пристигат европейци птицата се превръща в мишена за колекционери и търговци. Изтреблението й довежда до изчезване на вида.