0

У краинците направиха мечтата на милиони хора по света факт – да станат невидими.

На базата на координационната платформа Brave 1 Украйна разработи суперзащита срещу руски термокамери и дронове, които притежават такива камери.

Според мнението на специалисти, благодарение на тази разработка врагът не вижда войниците.

Youtube/screenshot

Yahoo News съобщава, че украинското министерство на правосъдието е съобщило, че този щит е представен от Михайло Федоров, вицепремиер на Украйна, отговарящ за иновациите и министър на цифровата трансформация, пише Blic, цитирайки The SUN.

“Това наметало блокира топлинното излъчване и прави бойците невидими за врага”, казва Федоров.

По думите му, приложението на плаща - невидимка е възможно при изпълнение на бойни задачи от снайперисти и членове на специални части.

Посочва се, че това изобретение е компактно и леко, тъй като теглото му е до 2,5 килограма, а мантията осигурява голяма защита от дъжд и мокър сняг.

Освен това наметалото не е запалимо и предпазва войника от високи температури.

Твърди се, че образците му вече са били успешно тествани на полето.

“Мантията невидимка е само едно от нещата, които се разработват с цел спасяване на живота на нашите войници на фронта”, допълва Федоров.

Британският Sun публикува демонстрация на тази нова технология в канала си в YouTube, но заяви, че все още не може да потвърди автентичността на кадрите.

Малко, след като видеото бе качено от The SUN в You Tube, каналът бе блокиран. Демонстрационните кадри, обаче, може за се видят в Х канала на NOELREPORTS.

*Източник: (Kurir.rs/Yahoo News/Украинская правда/The Sun)