0

З аради изключително топлата зима природата в Хърватия е започнала да се пробужда още с началото на януари, заедно с нея са се събудили и хърватските пчели, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Пролетните температури посред зима са подвели пчелите в Хърватия, които са започнали преждевременно да излизат от кошерите. Леските цъфтят и пчелите вече събират прашец, а пчелите майки са започнали да снасят яйца. Всичко би било наред, в случай че не настъпи дълготрайна студена зима.

„Когато стане студено и студът продължи известно време, пчелите се събират около леглото, защото вече са построили легло. Тогава, ако студът продължи, пчелите могат да се отдалечат от храната, достатъчно е да се отдалечат с два сантиметра, за да умрат от глад, въпреки че виждаме, че има достатъчно храна“, обяснява пчеларят Златко Миловац.

Ако стане много студено през март, ще се унищожи основната паша на пчелите – акацията. Това се е случило и преди две години, когато студът е унищожил също плодовете на много овошки.