0

Н апоследък какво ли не прави изкуственият интелект – от това да контролира дома ни, колите ни и бизнеса ни, до писане на поезия, а напоследък - и до вменяване на нагласи, представи и оценки в нормалните хора.

AI беше помолен да създаде изображения на това как европейците смятат, че изглежда средният американец от различни щати - и резултатите са шокиращи.

Според технологията, европейците поддържат расистки и сексистки стереотипи за американците и като цяло гледат на хората от САЩ като на лакоми потребители с наднормено тегло, които ядат само сандвичи.

Това вярване породи поредица от изумителни изображения - само на жени - които представят как се виждат американците. 

Според бота, само Флорида и Тексас имат привлекателни жени. Представените изображения, които уж функционират в главите ни, са на оскъдно облечени руси красавици. 

Другите щати бяха обобщени със снимки на затлъстели дами, които хапват огромни количества пържени картофки и сандвичи - някои от тях с оръжия, а други със спортни сувенири.  

Флорида и Тексас

Изглежда, че европейците поддържат хипер-сексуализирана представа за жителите на Флорида.

Образът на това как европейците виждат хората от Флорида показва целуната от слънцето, слаба, традиционно привлекателна руса жена, стояща уверено в ярки бикини.

Това е едно от малкото ласкави изображения, създадени от AI, но си струва да се отбележи колко сексуализирано е това изображение на средния жител на Флорида. 

„Аз съм от Флорида и не изглеждам толкова добре, но наистина оценявам тази представа“, коментира потребител на публикацията. 

Тексас

Европейците виждат тексасците като носещи оръжие, хиперсексуализирани и традиционно привлекателни 

Освен Флорида, Тексас е единственото друго изображение, което не изобразява жена със затлъстяване, която седи в ресторант и яде Макдоналдс.

Вместо това AI вярва, че европейците виждат тексасците като носещи оръжие и хиперсексуализирани, както предполага този образ на обичайно привлекателна руса жена, облечена с деколтирана рокля и носеща щурмова пушка. 

„Тъй като съм от Тексас, бих казал, че това е правилно“, коментира потребител на X. 

Калифорния

Според AI, европейците възприемат калифорнийците като либерални и креативни, както изглежда това изображение на лилавокоса жена, облечена в тениска на ЛГБТК.

Но въпреки репутацията на Калифорния, този човек е също толкова с наднормено тегло, колкото много от другите изображения, седнал с комично голям бургер, купчина пържени картофи и две безалкохолни напитки.

Канзас

AI вярва, че европейците виждат хората от Канзас през фантастичен обектив. 

На това изображение жена, облечена като Дороти от "Магьосникът от Оз", седи в сепаре на ресторант за бързо хапване и гледа през прозореца, докато Супермен прелита наоколо.

Масачузетс 

Образът, създаден за Масачузетс, подсказва, че европейците ги представят като ядосани, както предполага тази жена, която блести от поредния щанд на Макдоналдс.

Друга класическа американска хранителна верига прави камея в това изображение: Dunkin Doughnuts. Това поддържа стереотипа, че хората от този щат са обсебени от марката кафе и понички.

Мейн

Европейците може да си помислят, че хората от Мейн са стари и обичат да ядат омар - един от износните стоки, с които този щат е най-известен .

На това изображение жена със сива коса, облечена в жълт дъждобран седи във...- познахте - щанд за бързо хапване.

Нейният бургер е забележимо по-малък от тези на другите изображения, но таблата й е отрупана с десетки задушени омари.

Ню Йорк

Този щат е известен със своя силует на града и някои от най-емблематичните структури на Ню Йорк са на фона на това изображение, като например Статуята на свободата. 

Но истинският фокус е разярена жена, изобразена с шапка и фланелка на “Янкис”, която изглежда не е впечатлена от спорта, а се готви да хапне седем бургера.

.

Южна Дакота

Европейците изглежда гледат на хората от Южна Дакота като на по-стари и тъжни.

Това изображение с изкуствен интелект предполага, че европейците възприемат хората от Южна Дакота по-стари и може би малко отчаяни - тъй като показва набръчкана жена, облечена в традиционно индианско облекло, гледаща тъжно надолу към четирите си бургера  си.

Вирджиния 

Европейците могат да видят жителите на Вирджиния през колониалната леща.

Вирджиния е известна с колониалната си история и изглежда това е повлияло на начина, по който европейците виждат хората от десетия американски щат.

AI изработи изображение на жена, облечена в рокля в колониален стил, носеща американското знаме, с къдрици от 18-ти век и боне. На заден план величествено имение ни напомня за ранната история на САЩ.

Но и тук присъстват подносът с бургери и пържените картофи – това привнася модерен привкус.

Върмонт

Европейците може да гледат на жителите на Върмонт като на възрастни хора, обсебени от кленовия сироп.

Този щат е известен с най-големия си износ - кленов сироп. 

Изкуственият интелект създаде образ на жена със сива коса, носеща кожена шапка и тежък пуловер, поглъщаща стомна кленов сироп, докато седи пред три огромни купчини палачинки.

Това предполага, че европейците може да гледат на жителите на Върмонт като на възрастни и обсебени от сироп. 

Невада

„Като европеец мисля, че никъде не са включили „европейски възгледи“. AI е ужасен сексист. Не можем да разберем нито размера на храната, нито човека, нито фанатизма“, коментираха потребители на социалните медии изображенията, публикувани от потребителя на X Huff . 

Много потребители разпитаха Хъф как точно са направени тези образи.

„Просто напишете „създайте снимка на това как изглежда средният американски гражданин на даден щат според европейците“. Ако вашият резултат не изглежда така, вероятно сте въвели подканата неправилно или използвате остаряла програма за изкуствен интелект“, отговори Хъф.

Хъф също така призна факта, че всички „американци“ са всъщност жени. 

„Първо, проверете сексизма си (и вероятно женомразството си), сподели Хъф.

„Второ, жените съставляват 50,8% от населението на САЩ, така че статистически, искането на AI да създаде образ на „среден“ гражданин  ще доведе до картина на жена всеки път.“