0

О рангутан е лекувал рана с тропическо растение - пример за това как някои животни се опитват да облекчат собствените си болежки с лекове от дивата природа, съобщават учени.

Изследователи наблюдават как животното откъсва и дъвче листа от лечебно растение, използвано от хората в Югоизточна Азия при болка и възпаление. След това възрастният мъжки орангутан с пръсти нанася соковете от растението върху нараняване на дясната си буза. После притиска сдъвканото растение, за да покрие отворената рана като с импровизирана превръзка. Това е описано в статия в изданието „Сайънтифик рипортс”, предава Nova.

При други изследвания са регистрирани няколко вида човекоподобни маймуни, които търсят лекарства в горите, но до този момент учените не са виждали животно, което да се лекува по този начин, отбелязва „Асошиейтед прес”. 

„За първи път наблюдаваме диво животно, което прилага доста силно лечебно растение директно върху рана”, казва съавторът на проучването Изабел Лаумер, биолог в Института „Макс Планк”. 

Поведението на орангутана е записано през 2022 г. от Улил Азари, съавтор и полеви изследовател в Медан, Индонезия. Снимките показват, че раната на животното се затваря в рамките на един месец. 

Орангутанът е роден и е живял известно време извън зоната на изследване, отбелязва АП. Изследователите смятат, че е пострадал при битка с друго животно. 

Учените и преди са забелязвали други примати, които използват растения, за да се лекуват. Орангутани от остров Борнео се мажат със сокове от лечебно растение, за да намалят вероятно болките в тялото или да прогонят паразити. Шимпанзета от различни места са наблюдавани да дъвчат стръкове от растения с горчив вкус, за да успокоят стомаха си. Горилите, шимпанзетата и бонобо поглъщат определени листа на растения, за да се спасят от стомашни паразити.