0

Ч ували ли сте за остров Тристан да Куня? Това е най-отдалеченото и изолорано селище в света, намиращо се в южната част на Атлантическия океан. Бреговете на Африка са на 2816 км разстояние от него, а тези на Южна Америка са още по-далеч – 3360 км.

Google Maps

Островът е владение на Великобритания и е открит през далечната 1506 г. от португалеца Трищау да Куня, който така и не слиза на него.

IStock

Днес на малкият вулканичен остров живеят около 250 души. Последният път, когато вулканът изригва е през 1961 г. Тогава населението е спешно евакуирано в Англия, а островът е почти унищожен от реките от лава. Няколко години жителите се завръщат отново по домовете си.

Instagram

Трищау да Куня е изключително труднодостъпен. До острова се пътува цяла седмица с кораб. Повечето избират да тръгнат от най-близкия град Кейптаун в Южна Африка, намиращ се на над 2800 км разстояние.

Жителите се занимават с износ на местен вид скални омари и риби, но туризмът също е част от местната икономика. На острова няма хотели, но правителството на Великобритания е създало програма за настаняване в къщи, като нощувката в тях струва 65 лири (150 лева).

IStock

Островът е една от 14-те отвъдморски територии на Великобритания, съобщава Business Insider. Той е толкова отдалечен, че правителството всъщност препоръчва на посетителите да започнат да планират пътуванията си година по-рано.

IStock

Преди дори да резервират полет (до Южна Африка), бъдещите посетители трябва да получат одобрение на пътуването си от правителството на Тристан. Те трябва да изпратят имейл до секретаря до администратора, като посочат причините за посещението си.

Селището е известно с топлото си гостоприемство и посреща всички посетители след дългото пътуване.

IStock

От всички души, обитаващо днес острова, само 30 не са местни жители. А доколкото до местните, те имат само 10 фамилни имена. Един от тях споделя, че „това е една гигантска общност, подобна на семейство. Ако някой убие голямо животно за ядене, той го споделя. Ако нечий дом е разрушен, някой друг ще го приюти или ще му помогне да го поправи“.

Островитянинът също каза: „Безопасно е“ по отношение на престъпната дейност. Децата могат да тичат без надзор и хората не заключват вратите си.

Друг местен жител на острова беше попитан от Business Insider какво е да израснеш на Тристан. Той се пошегува: „Доста добре, стига да можеш да намериш какво да правиш“.

IStock

Земеделската част от живота в Тристан позволява на островитяните да отглеждат собствена храна, без да се налага да внасят.

IStock

Всяко семейство може да притежава добитък, но правителството на Великобритания контролира броя, за да предотврати прекомерната паша на ограничената земя. В момента всяко домакинство има право да притежава една крава.

IStock

Повече от 40% от територията на острова е обявена за природен резерват. Животинският свят включва редки породи птици и северни скални пингвини.

IStock

Има три различни вида албатрос, местни за острова, но албатросите са застрашени от мишки всяка година.

Същите лодки, които докараха хората до острова, донесоха и мишки и плъхове. Убивайки малките на местните птици, гризачите могат да унищожат редица видове.

IStock

Всъщност това е такъв проблем, че жителите на острова имат цял празник, посветен на избавянето на острова от паразитите: Ден на плъховете. На този празник жителите се обединяват и се състезават, за да видят кой може да улови най-много и най-големи плъхове и мишки - това беше идея, измислена преди на острова да съществува репеленти за мишки.

IStock

Съдиите броят плъховете и измерват опашките, за да решат кой отбор печели. След това отборите получават награди и празнуват деня, изпълнен с танци.

Жителите празнуват и традиционните християнски празници, включително Великден. Има и църква, построена през 1923 г.

IStock

Учените посещават острова, за да съберат информация за редките растителни и животински видове, живеещи сред вулканичните скали.

IStock

Селището разполага и с всички основни неща, които бихте очаквали от всеки малък град, като супермаркет, бар, интернет кафе и автобусни спирки.
Има и училище „Света Мария“ за ученици от 3 до 16 години. Разполага с пет класни стаи, библиотека, зала със сцена, компютърна зала и кабинет по природни науки.