0

У чени от Ягелонския университет, Полша, са открили 52 изрисувани скални убежища в централната част на Танзания. Някои от рисунките са изчезнали с течение с времето, но непокътнати са останали странни изображения на човекоподобни фигури с огромни глави, пише сп. "Антикуити" (Antiquity).

За скалните рисунки е използван червен пигмент. В тях прави впечатление липсата на домашни животни. Това е позволило на учените да предположат, че изображенията са доста стари и датират от времето на общностите на ловци и събирачи в региона.

Рисунките изобразяват животни, които приличат на антилопи гну, кани (вид грабливи птици), биволи и дори жирафи, както и малък брой човекоподобни фигури с големи глави. Първоначално учените са предположили, че това са изображения на хора, които могат да се превръщат в биволи. Повече такива рисунки обаче не са открити в региона, така че изследователите са допуснали, че те може би изобразяват нещо друго.

Археолозите предполагат, че е възможно огромните глави да са прически или украшения за глава. Те изказват и хипотеза, че това може да е било начин за обозначаване на важни членове на обществото, предаде БТА.

В бъдеще екипът планира да анализира други скални рисунки в региона, за да обясни по-добре странните фигури.