0

Н яма съмнение, че изпращането на хора в Космоса е изключително трудна и опасна работа. Откакто човешкото изследване на Вселената започна преди малко повече от 60 години, 20 души са загинали – 14 при трагедиите на космическите совалки на НАСА от 1986 г. и 2003 г., трима космонавти по време на мисията на Союз 11 през 1971 г. и трима астронавти при пожара на стартовата площадка на Аполо 1 през 1967 г.

Като се има предвид колко сложен е пилотираният космически полет, всъщност е забележително колко малко хора са загубили живота си досега. Но НАСА планира да изпрати екипаж на Луната през 2025 г. и астронавти на Марс през следващото десетилетие. Комерсиалните космически полети пък се превръщат в масово явление. Тъй като пътуването в Космоса става все по-често, нараства и възможността някой да умре по пътя.

Това напомня за един мрачен, но необходим въпрос, който трябва да се зададе: Ако някой умре в Космоса - какво се случва с тялото?

Смърт на Луната и Марс

Ако някой умре по време на мисия в ниска околоземна орбита – например на борда на Международната космическа станция – екипажът може да върне тялото на Земята в капсула в рамките на няколко часа.

Ако това се случи на Луната, екипажът може да се върне у дома с тялото само след няколко дни. НАСА вече разполага с подробни протоколи за такива събития.

Поради това бързо завръщане е вероятно запазването на тялото да не е основната грижа на НАСА. Вместо това приоритет номер 1 ще бъде да се уверението, че живият екипаж ще се върне безопасно на Земята.

Нещата биха били различни, ако астронавт умре по време на пътуването от 483 милиона километра до Марс.

При този сценарий екипажът вероятно няма да може да спре полета и да се върне. Вместо това тялото вероятно ще се върне на Земята заедно с екипажа в края на мисията, което ще бъде няколко години по-късно.

Междувременно екипажът вероятно ще запази тялото в отделна камера или специализиран сак за трупове. Стабилната температура и влажност в космическия апарат теоретично биха помогнали за запазването на тялото.

Възможно ли е погребение?

Да предположим, че астронавтът е починал след кацане, докато е бил на повърхността на Марс.

Кремацията не е желателна, това изисква твърде много енергия, която оцелелия екипаж се нуждае за други цели. И погребението също не е добра идея. Бактерии и други организми от тялото могат да замърсят повърхността на Марс. Вместо това екипажът вероятно ще запази тялото в специализиран сак за трупове, докато не бъде върнато на Земята.

Все още има много неизвестни за това как изследователите биха се справили със смъртта. Въпросът не е само какво да правим с тялото. Да помогнете на екипажа да се справи със загубата и да помогнете на скърбящите семейства обратно на Земята са също толкова важни, колкото и боравенето с останките на загиналия човек. Но за да се колонизират наистина други светове – независимо дали Луната, Марс или планета извън нашата Слънчева система – този мрачен сценарий ще изисква планиране и протоколи.

*Източник: Curious Kids