0

С оциалните мрежи бяха взривени заради умопомрачително видео, изобразяващо футуристична „машина за трансплантация на глава“, наречена BrainBridge.

Кадрите, събрали стотици хиляди гледания, показват как роботизирани ръце бързо отстраняват главата на човек и я прикрепят към здраво тяло. Идеята е да се даде нов живот на хората с тежки увреждания, като се използват алгоритми за изкуствен интелект, за да насочат роботизираните ръце да премахнат главата и да я прикрепят към нов торс.

Въпреки че концепцията може да изглежда направо като излязла от филм на ужасите, тя разпали яростни дебати относно етиката и осъществимостта на подобна процедура.

Оказва се обаче, че компанията BrainBridge не е истинска компания. Видеото е плод на въображението на Хашем Ал Гайли, йеменски научен комуникатор и филмов режисьор, известен с размиването на границите между реалността и научната фантастика. Предишният хит Ал Гайли „EctoLife“, изобразява изкуствени утроби и кара журналистите да се борят да отделят фактите от измислицата. Въпреки че видеото на BrainBridge може да е измислица, то служи като провокативен билборд за спорна схема, набираща популярност сред някои привърженици на удължаването на живота и предприемачи – трансплантация на глава или както някои предпочитат да я наричат​​„трансплантация на тяло“. За тези, посветени на постигането на радикално удължаване на живота, идеята за трансплантация на глава е примамлива, заради способността да се заобиколи стареенето чрез прехвърляне на главата върху по-младо, по-здраво тяло.