0

Ц енна огърлица, изработена от зъб от праисторическа акула мегалодон, е заснета на борда на потъналия Титаник.

Артефактът, изчезнал с потъването на кораба през април 1912 г., е забелязан на кадри, заснети миналото лято. Изображенията, който наскоро станаха публично достояние, дават реална представа за останките на луксозния лайнер, сякаш той е бил изваден от водата.

Около огърлицата се виждат и други предмети, които към този момент не са идентифицирани.

На компанията “Magellan”, която заснема сензационните кадри с помощта на подводници, не е разрешено да изважда предмети от борда на Титаник. Миналото лято подводниците прекараха над 200 часа под вода и направиха над 700 000 снимки на лайнера, за да изградят достоверни 3D изображения.

Ричард Паркинсън, директор на „Magellan“, описа находката като „удивителна, красива и спираща дъха“.

„Намерихме зъб от мегалодон, който е оформен като огърлица – това е невероятно, абсолютно невероятно“, каза той пред ITV News.

Подобно на хиляди лични вещи останали на дъното на Океана след корабокрушението, собственика на огърлицата остава неизвестен, въпреки че изследователите са на мнение, че тя е принадлежала на пасажер от първа класа.

Сега “Magellan” планира да използва изкуствен интелект, за да идентифицира собствениците на огърлицата сред 2 200-те души на борда на потъналия лайнер. От компанията възнамеряват да изучат кадри на пътниците на Титаник, като се фокусират върху техните лица и дрехите, с които са се качили на кораба няколко дни преди да се удари в айсберг вечерта на 14 април 1912 година.