0

Р ъководителят на НАСА заяви, че Китай може да претендира за Луната като своя територия, ако победи САЩ в надпреварата за повърхността й, пише Business Insider.

В интервю за Politico, публикувано в неделя, Бил Нелсън каза, че китайската военна експанзия в Южнокитайско море е индикатор за това, което може да се случи на Луната.

„Факт е: ние сме в космическа надпревара. И е вярно, че е по-добре да внимаваме те да не стигнат до Луната под претекста, че правят научни изследвания. И не е невъзможно да кажат: "Пазете се, ние сме тук, това е нашата територия", каза Нелсън. 

"Ако се съмнявате в това, вижте какво направиха с островите Спратли", добави той.

Наскоро публикувани снимки от въздуха показват нови военни съоръжения на островите Спратли, спорен архипелаг в Южнокитайско море.

НАСА завърши своята мисия Artemis 1 през ноември, която включваше летене на безпилотен космически кораб Orion около Луната. Мисията предшества Artemis 3, която има за цел да приземи астронавти на лунната повърхност до 2025 г.

Китай наскоро завърши своята нова космическа станция Tiangong и през ноември изстреля екипаж от тайконавти към станцията.

Пекин планира да стартира три мисии до Луната през следващото десетилетие като част от своята лунна програма Chang'e, след като заяви, че е открил нов лунен минерал, който може да се използва като източник на енергия.

Нелсън каза пред Politico, че Китай се радва на "огромен успех и напредък" в своята космическа програма през последното десетилетие.

НАСА работи със SpaceX на Илон Мъск по мисията Artemis 3. Нелсън каза пред Politico: „Всеки ден задавам въпроса: „Как напредва SpaceX?“ И всичките ни мениджъри ми казват, че изпълняват всичките си етапи".