0

К итайски учени клонираха за първи път в света арктически вълк (Canis lupus arctos), като първото кученце се е появило на бял свят през юни, а второто ще се появи през следващите дни, заяви главният изпълнителен директор на „SinoGene“ Ми Джидун, цитиран от БГНЕС.

"Преди сто дни се роди първият в света клониран арктически вълк, организирахме пресконференция, за да отбележим заедно този важен ден, и вярвам, че това е не само постижение на „SinoGene“ и полярния парк в Харбин, но и наш нов опит и пробив в защитата и размножаването на застрашени диви видове. От началото на проекта през 2020 г. до раждането на здраво вълче през юни тази година, след много трудности и изпитания, поглеждайки назад, осъзнаваме, че всичко си е заслужавало", каза Ми Джидун по време на представянето.

Първото вълче се ражда в лабораторията „SinoGene“ в пекинския район Чанпин на 10 юни 2022 г. по поръчка на полярния парк Харбин със соматични клетки, взети от кожна проба на женски див арктически вълк на име Мая, докаран в полярния парк Харбин от Канада през август 2006 г. Куче от породата бигъл е станало сурогатна майка, която да износи вълчето.

Ми Джидун обясни, че процедурата е безопасна за животните, и отбелязва, че здравето и продължителността на живота на клонираните индивиди не се различават от тези на нормалните.

Например вълчицата Мая е доживяла до 17 години и починала през август 2021 г., но година преди това станала донор на клетки за клониране на вълчетата.

Джао Джианпин, заместник-генерален директор на „SinoGene“, заяви, че при раждането си малкото е тежало 520 грама и е било дълго 22 сантиметра, като на 11-ия ден след раждането е тежало над килограм, на 31-ия ден е тежало 2599 грама, а на 60-ия ден - 4565 грама.

Компанията заяви, че технологията за клониране дава надежда за спасяването на застрашени или вече изчезнали видове, тъй като клетките, запазени чрез замразяване и други техники, могат да се използват за клониране на екземпляри от дадено животно в бъдеще, което е начин за спасяване на много видове.

Индивидите, създадени чрез технологията за клониране, запазват способността си да се възпроизвеждат и могат да създават потомство, а жизненият им цикъл и функции не се различават от тези на обикновените индивиди.

Технологията за клониране не само не ограничава генетичното разнообразие, но и го увеличава, уверяват от компанията.

През 2017 г. „SinoGene“ привлече вниманието на целия свят, след като в лабораторията им беше създадено първото в света куче, отгледано от соматична клетка чрез генно нокаутиране (техника на молекулярната генетика, при която даден ген се отстранява или се прави неработещ в даден организъм).

Кучето, наречено Лун Лун, е клонинг на кучето бигъл Пинго, което е отгледано в „SinoGene“ през декември 2016 г.

На свой ред Пинго е първото куче в света, отгледано по метода на генното редактиране.