В ново проучване на луксозна марка за матраци, учените сложиха край на дебата дали яденето на сирене преди лягане всъщност може да причини кошмари. Констатациите ще ви накарат да се замислите два пъти дали да хапнете сирене преди да си легнете, пише Daily Mail, цитирани от glasnews.bg.

Експеримент със сирене

В проучването участвали 30 души, които са яли четири от най-популярните сирена във Великобритания преди лягане в продължение на три нощи. Това са: бри, чедър, Стилтън и моцарела.

Резултатите показват, че консумацията само на 30 грама сирене преди лягане увеличава вероятността от кошмари с 93%.

Участниците в проучването съобщават също, че сънищата им стават по-мрачни, стресиращи и често плашещи след консумация на сиренето.

Те описват ярки и често смущаващи сънища, които включват предателство, среща с бивш, самотен рожден ден и нападение от летящи роботи.

Най-страшното сирене, което ражда кошмари

От резултатите става ясно още, че най-„ужасното“ сирене е бри - то е причинявало кошмари на хората в 68% от случаите. За сравнение, Стилтън е причинявал кошмари на 63% от хората, чедър - на 56%, а моцарела - на 40%.

Сиренето краде съня на хората

Екипът също така е установил, че консумацията на сирене преди лягане е довела до загуба на средно 1 час и 7 минути сън на нощ при половината от участниците. Интересното е, че жените са губили средно 5 минути повече от мъжете.

Според Ейми Александър, регистриран диетолог в Nutri Peak, сиренето всъщност може да повлияе на качеството и количеството на съня в зависимост от хранителния му състав. Те съдържат наситени мазнини и протеини, които се усвояват бавно и могат да повишат телесната температура, а това пречи на пълноценния сън.

Защо яденето на сирене причинява кошмари?

Учените също така предполагат, че друга причина, поради която консумацията на сирене може да причини кошмари, е съдържанието му на триптофан. Известно е, че тази аминокиселина участва в синтеза на серотонин и мелатонин, невротрансмитери, отговорни за настроението, съня и регулирането на вътрешния биологичен часовник. В същото време, високите нива на серотонин могат да повлияят на REM фазата, когато сънищата са най-ярки. Сиренето съдържа и тирамин, особено в такива като пармезан, гауда и рокфор. За него се смята, че може да задейства освобождаването на норепинефрин, стимулант, който може да увеличи мозъчната и сърдечната активност. Това може да доведе до по-интензивни сънища или повече събуждания по време на REM съня при чувствителни хора, с потенциал за последващо припомняне на неприятни или ярки присъници.

Чедърът и стилтънът съдържат особено високи нива на тирамин, поради процесите си на отлежаване. Брито също е със сравнително високо съдържание Моцарелата, от друга страна, е прясно, неотлежало сирене, което обикновено се прави от пастьоризирано мляко, което означава, че съдържа много по-ниски нива на тирамин.

Как да избегнем кошмарите?

Изследователите препоръчват да се наслаждавате на такива вкусотии поне 2-4 часа преди лягане. Интересното е, че предишно проучване върху това как сиренето влияе на съня установи, че всъщност може повече да помогне отколкото да навреди. Тогава в експеримента участвали 200 доброволци, които изяли 20 грама сирене 30 минути преди лягане. Резултатите показали, че 72% от доброволците са спали много добре. Нещо повече, никой от участниците всъщност не се е оплакал от кошмари.