0

П рез 1900 г. на американския книжен пазар се появява заглавието "Чудният магьосник от Оз" (The Wonderful Wizard of Oz) на Лиман Франк Баум, за да се превърне в една от най-популярните детски книги в Америка. Големият успех на творбата става причина Баум да напише и публикува още 13 книги от серията за Оз, а през 1932 г. се появява и филмова адаптация.

През 1939 г. по света излизат множество версии на приказката, но повечето от тях не включват много епизоди. Това е така, защото подробностите са толкова жестоки, че плашат дори и възрастните.

И така, какви ужаси съществуват в оригиналната версия?

Отстраняване на мозъка

В една част от приказката се появява котарак, чието тяло е напълно прозрачно и се виждат органите му. Името му е Бънгъл и се отличава с упорития си и горделив нрав. Той често прекарва време с Дороти и нейните приятели, а действията му трудно могат да бъдат предвидени, писа Women.bg. Магьосникът изобщо не е впечатлен от присъствието му в групата и поради това той премахва мозъка му, заменяйки го с друг.

Гниеща глава

В приказката има герой - Джак Тиквената глава, прозвището му ясно обяснява вида му. В момента, в който тиквата вместо глава е вече напълно изгнила, Джак започва да търси нова, което забавя пътуването му.

Канибал

Творбата на Баум описва измисленото село Бънбъри, в което героите ходят по повърхност, направена от брашно, а самите те са хлебни пръчици и бисквити. Това село е дом на канибала Тото, който от време на време се опитва да изяде селяните. За съжаление някои от тях не винаги успяват да се скрият от него.

Изгаряне на жителите на цяла държава

В творбата има фрагмент, в който Дороти и нейните другари се озовават в страна, в която всички живи същества - хора и животни - са направени от дърво. Жителите на това конкретно място са толкова сурови и войнствени, че не позволяват на Дороти и нейните приятели да влязат в тяхната територия. Тогава главните герои решават просто да изгорят тази страна...

Ужасяващи порцеланови кукли

Друга измислена страна в описана в първата книга, тя е обитавана от интелигентни порцеланови кукли. Не всички от тях са страховити. Докато има някои много сладки и очарователни, се намират и такива, които вдъхват истински ужас с вида си - напукани, счупени, с непропорционални тела и чудовищни ​​лица.

Глутница мъртви вълци

Със сигурност всички си спомнят Тенекиения дървар и, както можете да се досетите, той е майстор на брадвата. Един ден вещицата изпратила глутница вълци след Дороти и нейните приятели. И те, както се досещате, не завършили пътуването си... Всички се разделили с главите си, а в края на сражението е описано, как дървосекачът стои зловещо в локва кръв.

Въпреки гореописаните плашещи истории, „Магьосникът от Оз“ остава в сърцата на зрителите благодарение на невероятната филмова адаптация под режисурата на Виктор Флеминг и музиката на Харолд Арлен, както и на неизменното присъствие и талант на неповторимата Джуди Гарланд.

Музикалната кинолента запазва магията и поуките на оригиналната приказка, но премахва някои от по-страховитите и мрачни елементи от оригинала, за да се превърне във вечна класика, която чрез своите колоритни персонажи и вълшебни приключения ни напомня за значението на смелостта, приятелството и силата на дома.

Мюзикълът вдъхновява с посланието, че най-ценните неща често са вече в нас, а пътуването към себеоткриването е това, което прави живота магичен. Чрез вълшебния свят на Оз зрителите се потапят в една вълнуваща и красива история за надеждата и добротата.