0

С ветът на космическата наука пак гръмна - НАСА е открила зебра на Марс!

Mars Perseverance Rover на НАСА забеляза странна „скала-зебра“ на червената планета. 

Зебрата

Черно-бялата ивична скала не прилича на никоя скала, виждана на Марс преди, изпъкваща на фона на червеникаво-кафявата повърхност на планетата  - НАСА казва, че това може да е знак за предстоящи вълнуващи открития.

Докато марсоходът се движеше през някакъв „незабележителен каменист терен“, екип от учени от НАСА забеляза скала в далечината с „нотки на необичайна текстура“, каза космическата агенция.

Марсоходът направи снимки на скалата, сега наречена „Замъкът Фрея“, и ги изпрати обратно на Земята няколко дни по-късно. 

„Тъй като замъкът Фрея е мек камък, който ясно се различава от основната скала, той вероятно е пристигнал тук от друго място“, каза НАСА. 

Замъкът Фрея е с размери приблизително 21 см в ширина и ранните интерпретации на неговата уникална текстура предполагат, че вулканични и/или метаморфни процеси може да са създали ивиците му, пише НАСА в изявление .

Геология

Магматични процеси са геоложки дейности, които са свързани с топенето, движението и охлаждането на магма и лава. 

Магмата е разтопена скала, която се намира под повърхността на планетата, докато лавата е разтопена скала, която е над земната повърхност. 

В продължение на един милиард години Марс беше силно вулканично активна планета, която можеше да създаде условията, необходими за образуването на скалата зебра.

Метаморфните процеси са промени в състава на скалите поради висока температура и налягане. 

Метаморфизмът прави скалите по-плътни и по-компактни и може също да създаде нови минерали чрез пренареждане на минерални компоненти или предизвикване на реакции с течности, които влизат в скалите. 

Преди около месец марсоходът започна да се изкачва по стръмен склон, водещ до ръба на кратера Jezero, където кацна за първи път през февруари 2021 г. Той търси древни скали, които биха могли да дадат представа за ранната история на Марс.

Марсоходът навигираше по някакъв „незабележителен“ терен, когато учени от НАСА на Земята забелязаха скалата-зебра, стърчаща срещу прашната червена повърхност на планетата.

Тъй като замъкът Фрея е мек камък и очевидно не съответства на основната скала на Марс, експертите на НАСА смятат, че може да е дошъл от някъде другаде - може би да се е търкулнал надолу от източник по-високо. 

„Тази възможност ни развълнува и се надяваме, че докато продължаваме да се движим нагоре, Perseverance ще се натъкне на разкритие на този нов тип скала, така че да могат да бъдат получени по-подробни измервания“, каза НАСА.

Тази необичайна скала е само най-новата в поредица от интригуващи скали, открити наскоро, каза НАСА. През седмиците, откакто марсоходът пристигна в близост до ръба на кратера, екипът на Perseverance откри по-голямо разнообразие от скали. 

През юни учени от НАСА получиха изображения на необичайно светъл камък близо до планината Уошбърн на кратера. А през юли марсоходът направи снимки на петниста скала с леопард, която може да съдържа улики за древния микробен живот на червената планета.

Докато марсоходът продължава изкачването си нагоре по ръба на кратера, той може да открие още по-уникални геоложки характеристики, които могат да помогнат на учените да разберат по-добре дълбоката история на Марс.