0

Е втината дневна добавка може да забави стареенето и да предотврати рак и диабет тип 2. За това обнадеждаващо откритие съобщават учени.

Те предполагат, че тази обща добавка може да е в състояние да забави процеса на стареене на нашето тяло - въпреки че отбелязват, че са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди това.

Правилното дозиране на добавката може да помогне за предотвратяване на рак и диабет тип 2, предполагат изследователите. Тази простичка добавка всъщност е витамин D.

Откритието

Групата италиански учени - ръководена от Кармелинда Руджиеро от отдела по геронтология и гериатрия в университета в Перуджа - проведе широкообхватен преглед на ползите от приема на добавки с витамин D и как може да повлияе на отличителните белези на стареенето в тялото.

Pixabay

„Стареенето е сложен и многофакторен процес, белязан от прогресивния спад във функциите на органите, водещ до слабост и повишена чувствителност към заболявания, свързани с възрастта“, пишат изследователите в проучването, публикувано в списанието Nutrients .

Свързаните с възрастта отличителни белези включват промени в тялото като хронично възпаление, дисбаланс на бактериите в червата (дисбиоза) и клетъчно стареене - при което клетките спират да се размножават, но не умират, когато трябва.

Pixabay

Геномната нестабилност е друг отличителен белег. Това е повишена тенденция към ДНК мутации, възникващи по време на клетъчното делене - и може да присъства при много видове рак.

„Отличителните белези на стареенето са набор от взаимосвързани биологични механизми, които поотделно или синергично допринасят за молекулярно и клетъчно увреждане, потенциално инициирайки и ускорявайки появата на свързани с възрастта заболявания“, добавят изследователите.

Преглеждайки редица клинични проучвания, италианският изследователски екип предполага, че витамин D може да има положителен ефект върху редица от тези признаци, свързани с възрастта.

Добавката показва потенциал за регулиране на стабилността и целостта на ДНК, особено при състояния като диабет тип 2 и рак, пишат изследователите.

Проучванията, които прегледаха, също така предполагат, че добавянето на витамин D може да намали увреждането на ДНК и оксидативния стрес, като потенциално предлага защитни ефекти срещу геномна нестабилност и онкогенно индуцирано стареене.

Pixabay

„Витамин D изглежда регулира и влияе върху няколко отличителни белези на стареенето чрез геномни и негеномни пътища“, казаха изследователите.

„Въз основа на наличните клинични проучвания можем да заключим, че витамин D може да допринесе за геномната стабилност“, продължиха те.

Опитите с добавката също показват подобрен имунитет при по-възрастни хора, докато по-нататъшни проучвания изглежда показват, че витамин D може да регулира протеиновата хомеостаза, което влияе върху дълголетието и здравето на мускулите .

„Забележително е, че клиничните проучвания подкрепят потенциала на добавянето на витамин D за възпрепятстване на дисбиозата, насърчаване на възстановяването на здравето на чревната микробиота и осигуряване на множество ползи за здравето", казват още учените.

Дозата

„Текущите познания все още не позволяват да се определи потенциална оптимална доза витамин D за модулиране на отличителните белези на стареенето или хронологичната или функционална възраст, при която добавянето на витамин D може да бъде полезно за модулиране на биологично свързаните със стареенето фактори.

Можем да спекулираме, че ранните интервенции за избягване на недостатъчност на витамин D могат да бъдат защитни в дългосрочен план, но надлъжните проучвания, базирани на хомогенни кохорти и таргетна терапия, са оправдани", смята Руджиеро

Учени от Charité Universitätsmedizin Berlin изследваха епигенетични модели при 1600 участници - това е изследването за това как нашето поведение и среда могат да причинят промени, които засягат начина, по който работят нашите гени.

Pixabay

Те откриха, че хората с нисък витамин D в кръвта са „биологично по-възрастни“ от хората, които имат адекватни нива.

В допълнение, хромозомите - структурите, които организират ДНК - изглеждат по-млади при хора с адекватни нива на витамин D (30-100 ng/mL).

Тези резултати предполагат, че витамин D може да помогне за предотвратяване на ускореното стареене.

Предполага се също, че приемането на добавката ежедневно може да помогне за предотвратяване на деменция.

Как да увеличим нивата на витамина

Може да се извлече определено количество витамин D от диетата чрез храни като:

- Мазна риба – като сьомга, сардини, херинга и скумрия

- червено месо

- Черен дроб (избягвайте черен дроб, ако сте бременна)

- Яйчни жълтъци

- Обогатени храни – като някои мазнини за мазане и зърнени закуски

Препоръчва се деца на и над една година и възрастни да приемат добавка с 10 микрограма витамин D на ден през есента и зимата.

Симптоми при дефицит на витамин D

Повечето хора с дефицит на витамин D не забелязват никакви симптоми.

Други могат да забележат неясни симптоми, които могат да бъдат признаци на много състояния.  

Възможните симптоми включват:  

- Болка в мускулите

- Болка в костите

- Повишена чувствителност към болка

- Усещане за изтръпване в ръцете или краката

- Мускулна слабост в части на тялото близо до тялото, като горната част на ръцете или бедрата

- Клатушкане по време на ходене, поради мускулна слабост в бедрата или краката

- История на счупени кости

- Мускулни потрепвания или треперен, мускулни спазми

- Извити крака (когато дефицитът е тежък)

Кой е изложен на риск от дефицит

Хората, които нямат адекватни нива на витамин D, може да имат дефицит поради някоя от следните причини:  

- Недостатъчно излагане на слънчева светлина

- По-тъмен кожен пигмент

- Недохранване

- Бъбречна или чернодробна недостатъчност, която не позволява на тялото да обработва адекватно витамин D

- Някои лекарства

- Някои видове рак, като лимфом

- Фамилна анамнеза за дефицит на витамин D или детски рахит

*Източници: Nutrients, Charité Universitätsmedizin Berlin, The Sun