0

С ерийният убиец е човек, който убива най-малко двама души в различни събития, които се случват по различно време.

Въпреки че „серийното убийство“ не е формализирано от никакъв правен кодекс, престъпленията често са били главните новини в медиите и обществото – особено в случаите, когато има много жертви или убийствата са извършени по ужасяващ начин.

Следващият списък разглежда някои от най-известните серийни убийци, които светът някога е познавал, пише Britannica.

7. Джак Изкормвача

Наричаме го „Джак Изкормвача“, но всъщност не знаем кой е човекът зад едни от по-старите и най-известни убийства.

Убиецът се появява в лондонския квартал Уайтчапъл през 1888 г. и убива пет жени - всички проститутки - и осакатява труповете им.

Полицията предполага, че убиецът е хирург, месар или някой, който може да борави със скалпел.

Той се подиграва с общността и полицията, като изпраща писма, описващи деянията.

Въпреки че през годините бяха посочени много заподозрени, убиецът така и не беше идентифициран.

6. Джефри Дамър

Джефри Дамър започва да убива през 1978 г., само на 18 години и не е арестуван за убийство до 1991 г., след като евентуална жертва бяга и отвежда полицията обратно в дома на Дамър в Милуоки, Уисконсин.

Именно там някои от ужасяващите подробности от живота му на убиец били видени чрез снимки на осакатени тела и части от тела, разпръснати из апартамента.

Той дори имал вана с киселина, която използвал, за да изхвърля жертвите.

Общо Дамер убил 17 души, предимно цветнокожи мъже.

Той е лежал в затвора два пъти – първият път за тормоз и вторият път за убийство – и е убит от свой съкилийник през 1994 г.

5. Харолд Шипман

Харолд Шипман, известен още като „д-р. Смърт“, се смята, че е убил най-малко 218 пациенти, въпреки че общият брой е доста вероятно по-близо до 250.

Този лекар е практикувал в Лондон между 1972 г. и 1998 г. и е работил в два различни кабинета, като е убивал през цялото време.

Той не бил хванат, докато няколко души не повдигнали темата, включително гробар, който бил изненадан от големия брой сертификати за кремация, в които Шипман участвал, заедно с факта, че повечето от случаите били възрастни жени, за които се установило, че са починали в леглото не през нощта, а по-скоро през деня.

Полицията не обърнала сериозно внимание на разследването и Шипман продължил да убива, докато не станал алчен и се опитал да състави завещание от името на една от жертвите си, в което го посочил като бенефициент, което накарало дъщерята на жертвата да стане подозрителна.

Той бе окончателно осъден през 2000 г. и се самоуби в затвора през 2004 г.

4. Джон Уейн Гейси

Строителен работник, известен сред съседи си от предградията като общителен, Джон Уейн Гейси се занимавал с политика и дори се правел на клоун на рождени дни.

Той не бил клоун. Гейси бил заподозрян през 1978 г., когато 15-годишно момче, последно видяно с него, изчезва.

Това не бил единственият път, когато семейства на изчезнали момчета сочели с пръст Гейси, но за първи път властите ги взели на сериозно.

Скоро след това полицията получила заповед за претърсване на дома му и открили близо 30 тела заровени под дома му.

Той бе осъден за 33 убийства, с допълнителни обвинения за изнасилване и мъчения и беше екзекутиран чрез смъртоносна инжекция през 1994 г.

3. Х. Х. Холмс

Чикаго е имал своя дял от убийци, но може би никой не е по-призрачен от Х. Х. Холмс, фармацевтът, който превърна един хотел в замък за мъчения.

През 1893 г. Холмс се премества в Чикаго и започва да оборудва триетажен хотел с всякакви престъпни съоръжения, включително газопроводи, тайни проходи и капаци, коридори към задънени улици, улеи към мазето, звукоизолирана подложка и мъчения устройства, разпръснати в лабиринт.

Газът позволил на Холмс да нокаутира гостите си, преди да дойде най-лошото, което можело да се случи, често на хирургическите му маси.

След това той изгарял телата в пещта на сградата, продавайки скелети на медицински училища и извършвайки измами със застраховки живот.

Като цяло, той има повече от 30 убийства - открити едва след като негов колега - измамник го предава за неспазване на финансово споразумение - преди да бъде обесен през 1896 г.

2. Педро Лопес

Един от най-масовите серийни убийци в света може все още може да е на свобода.

Педро Лопес е свързан с повече от 300 убийства в Колумбия, Еквадор и Перу. Най-малко една трета от жертвите му са жени.

След ареста му през 1980 г. полицията открива гробовете на повече от 50 от неговите жертви в предтийнейджърска възраст.

По-късно той бил осъден за убийството на 110 момичета в Еквадор и призна за още 240 убийства в Колумбия и Перу.

„Чудовището от Андите“ дори не прекарал и 20 години в затвора, тъй като е освободен през 1998 г. за добро поведение.

Повече от 20 години оттогава местонахождението му остава неизвестно.

1. Тед Бънди

Тед Бънди обичал вниманието, което убийствата му привличали и мнозина в Съединените щати били повече от щастливи да му обърнат това внимание.

Западната част на САЩ била неговата ловна зона, с неизвестен брой убийства, които се трупали - предимно жени в колежанска възраст - от Вашингтон и Орегон чак до Юта и Колорадо.

Бънди веднъж бил арестуван в Колорадо и осъден за отвличане, но той избягал от ареста, премествайки се във Флорида, където убил многократно повече.

Окончателният му арест и последиците от него привлекли вниманието на нацията, тъй като действал като собствен адвокат по време на това, което се смятало за първият телевизионен процес за убийство.

Бъдни приветствал интервюта и се хвалел с феновете, които създал.

В крайна сметка той бил екзекутиран на електрически стол през 1989 г.