0

В ъпреки лошата си репутация и склонността си да пречат на пикника ни, осите са важна част от нашата екосистема.

По това време на годината може да изглежда, че повечето дейности на открито са възпрепятствани от летящите насекоми... но се оказва, че през 2024 г. броят им е необичаен.

Изменението на климата е оказало глобално въздействие върху тях.

Липсата на оси е наблюдавана от градинари, експерти и специалисти по борба с вредителите, но какво всъщност правят буболечките, защо се нуждаем от тях и ще се завърнат ли?

"Броят им е толкова малък, че е невероятно", казва собственикът на EraserPest Джеймс Тенънт, който миналата година по това време е бил извикан да третира между 60 и 80 гнезда на оси.

За сравнение, неговата компания, която работи в Есекс, Съфолк и Кембриджшир, е била извикана да се справи с осем гнезда през юни 2024 г. и само с около 10 през юли.

"Миналата година по това време бяхме третирали много и не можехме да се справим с броя на обажданията", каза Тенънт.

"Тази година имаше дни, в които чакахме телефона да звънне.", допълва той.

Той смята, че времето е оказало влияние върху броя на откритите оси и гнезда.

"Хората не са били толкова често навън, за да ги забележат", каза той.

"Някои от тези, на които бяхме свидетели тази година, са големи колкото баскетболни топки или дори повече.", казва той.

Фермата за лавандула "Хичин" в Хертфордшир заяви, че е забелязала "необичайно малък" брой оси по времето, когато те обикновено започват да се струпват.

Същото се отнася и за Норфолк Лавандула в Хийчъм, близо до Кингс Лин. Говорител заяви, че обикновено около масите в ресторанта летят много оси, "но се наблюдава забележимо отсъствие".

Обикновено фермата очаква да открие няколко гнезда в лавандуловите полета всяка година, но досега не е открила такива.

Макар и досадни за посетителите, осите са случайни опрашители и играят ценна роля в процеса на опрашване.

А според Природонаучния музей без оси светът би бил завладян от паяци и насекоми.

Всяко лято осите в Обединеното кралство улавят около 14 милиона килограма насекоми, като гъсеници и зеленика, което ги прави важни приятели на градинарите.

Базираната в Питърбъро благотворителна организация за опазване на насекомите Buglife заяви, че броят на осите е намалял не само в Източна Англия, но и в цяла Великобритания.

В доклада се казва, че това "почти сигурно е пряко следствие от влажното време", зимните наводнения и общата влага, която води до появата на плесени и се отразява на степента на оцеляване през зимата.

"Много от гнездата на осите са създадени в земята и също са били сериозно засегнати от по-нататъшните наводнения в страната през пролетта и началото на лятото", каза говорител на благотворителната организация.

"Загубата на оси ще ни се отрази по няколко начина."

"Това води до намаляване на опрашването, а без оси растенията ни е по-вероятно да бъдат изядени от ларви на насекоми, които иначе се контролират от осите."

Томас Ингс, доцент по зоология, специализирал ентомология в университета Anglia Ruskin в Кеймбридж, има дългогодишен интерес към осите.

Той казва, че популацията има склонност да се променя от година на година.

Наблюдава се намаляване на броя на насекомите по целия свят, а в Обединеното кралство има данни за сериозно намаляване на броя на някои летящи насекоми.

Но при осите е трудно да се каже дали има дългосрочен спад, казва Ингс.

"Има доказателства, че това, което се случва през предходната година, оказва влияние върху резултатите през следващата година", каза той.

"Когато през една година има много повече оси, през следващата има тенденция да има малко по-малко оси."

"Вероятно е по-добре да се каже, че след лоша година може да се получи благоприятна година, така че може да се окаже, че следващата година е по-добра за осите, в зависимост от метеорологичните условия."

*Източник: Vesti.bg