0

З а огромен наплив на туристи от Европа съобщи Санта Клаус от приемната си в Рованиеми пред  „Телеграф“ в навечерието на Рождество Христово.  Три пъти в седмицата кацат самолети с групи от 11 страни на летището ни. Рованиеми. Най-много са французите. Топло е в хотелите, а цените не са много по-високи от миналата година, увери Добрия старец.

Според него гостите са повече отпреди пандемията дори. За жалост няма от Азия заради вирусите, нито от Русия и Украйна.  

Курватунтури 

Вие може да не вярвате, но Снежната кралица, за която Ханс Кристиан Андерсен е написал цяла приказка, наистина съществува. Той дори е описал мястото, където тази умна и със сърце от лед жена живее. В Лапландия, точно до родното място на могъщия еленовъд Санта Клаус. То се казва Курватунтури, на четири градуса под Северния полюс.

Там живеят само северни елени, бродят мечки и лосове. През лятото поляните са покрити с най-големите и вкусни боровинки на света, с плантации от бели лишеи, които елените обожават. А към отиващото си слънце протягат клонки хилави гори на по 300 години. Небето представлява огромен и бездънен син купол, по който бавно и грациозно плуват бели облаци. Накъде никой не знае. 

Още в началото на септември полярната нощ по тези места започва да напомня за себе си и се появяват първите блясъци на северното сияние, оцветени в електрически зелен цвят. 

Там по онова време всяка година се събират ловци, които се грижат за храната на дивите животни. Нощуват в палатки с огнище в средата и отдалеч можеш да видиш пушека, който излиза от върха им. А през целия ден палят огън навън и правят кафе в огромен и стар опушен от огъня чайник. Спят върху земята, застлана с еленови и лосови кожи. 

Сьомга 

Ако сте от храбреците и искате да видите това, което е скрито обикновено за другите, то най-добре да подминете Рованиеми и да отпрашите на североизток към Савукоски. Там, където е истинската Лапландия. Може да се каже, че това е последното градче, където живеят повече хора, а от него се шири Зоната на Северния елен.

От Савукоски на север се ширят горите, в които обитават елените, лосовете и мечките. Покрай него минава най-голямата и кажи-речи единствена река във Финландия - Кемийоки. Тя е величествено спокойна, а водите й са като истинско огледало, което през зимата замръзва. Точно тук сьомгата хвърля хайвера си, а водите й са пълни с щука. През зимата който иска може да лови риба, като направи дупка в леда. 

Вечност  

Това са местата, които обитава и умната финландка. Тя единствена може да устои на коварните планове на Снежната кралица да отмъква наивни момченца и да ги оплита в ледените си мрежи. Разбира се, това го е написал Андерсен, но щом стъпиш по тези места, веднага разбираш, че само тук можеш да проумееш думата вечност.

Именно нея е трябвало да напише Кай, героят от приказката, в чието сърце е попаднало късче от криво огледало, а Снежната кралица му е обещала, че ще го пусне от замъците си само когато изпише вечност с ледени късове. Тук природата е толкова сурова, че единственият защитник на местните хора е митичният белобрад старец Санта Клаус. Когато някой от тях изпадне в беда, те го викат със силен глас и той излиза от дълбините на мрака на бързата си шейна, теглена от елени, защото самият той е еленовъд. Хората твърдят, че виждат често, защото Курватунтури е неговото родно място. 

Умната финландка 

Умната финландка е истинска, тя работи в кооперацията на еленовъдите. Самата тя отглежда стадо, ходи на лов за лосове и мечки. Има ферма за кучета хъски, а през септември за боровинки, от които прави ароматен пай. 

Може да се каже, че това са местата, където е истинската веселба. За да почувствате духът на Лапландия, е най-добре да си наемете къщичка от дърва на брега на Кемийоки. Условията са като в хижа, в средата на помещението за спане има огромно огнище с жив огън. Отделно е къщичката, в която се намира сауната. От сауната направо можете да се хвърлите в снега или върху леда на реката.

Има и отделна къщичка столова, оборудвана с всичко необходимо. Можете да поискате да ви приготвят храна, за което си плащате, но можете и вие да си готвите. Тоалетната също е външна, но комфортна. Във Финландия господстващ е аскетизмът, но е много чисто, практично и удобно. Едно от най-големите забавления през зимата е да се возите на шейна, която теглят препускащи северни елени. Забавления шумни и весели. Другото е да се пързаляте с шейна върху заледената река Кемийоки. Може да ви теглят както хъските, така и елени. И накрая да се бухнете в горещата сауна. 

Супа от лос и вино от боровинки 

Ако искате да опитате типична финландска кухня, то непременно трябва да си поръчате супа от сьомга. Тя е питателна, с грах, моркови и различни зеленчуци и подправена със сметана. Но в Лапландия един от най-големите деликатеси е прясно месо от елен, което продават в местната кооперация. То само се задушава и се поднася с няколко вида конфитюри от горски плодове. 

Най-вкусното ястие, което обича и самият Санта Клаус, е гореща чорба с боровинково вино. 

Може да не вярвате, но един от най-големите майстори на тази чорба е българин, който живее почти половин век в Рованиеми. Самият той приготвя и вино от боровинки и ако имате късмет да му гостувате, ще можете да опитате от тези деликатеси. 

Финското сирене прилича на пресен кашкавал с цвят на моцарела. То е кръгло, с дупка в средата. Поднася се на закуска, като първо се затопля в тиган и се добавя към препечени филийки с конфитюр от боровинки. Паят от боровинки пък е сладкишът, който ако не сте опитали в Лапландия, значи, че нищо не сте опитвали.  

С джуджета без Снежанка 

На два градуса на югозапад е кацнало градчето Рованиеми. Точно до него минава Полярният кръг, а върху него Санта Клаус е построил градчето си, където приема деца и гости от цялата планета, при това през цялата година. Там всеки, който отиде независимо дали е през лятото или зимата, може да се срещне с него, да си поговори и да се снима, ако пожелае да си плати. Може дори и видео с разговора да получи, което струва 60 евро.

Ако обаче се надява да срещне Снежанка, ще бъде дълбоко разочарован, защото приказната девойка не е част от свитата на еленовъда. Той си има джуджета, които му помагат да обработва писмата и подаръците за децата. За да получите обаче подаръци от него, трябва да му пишете до Рованиеми, градчето на Санта Клаус, при това навреме, защото желаещите са много.

Освен да си поприказвате със Санта, както го наричат финландците, наоколо е пълно със забавления. На първо място в района на миниатюрното градче има ферма с истинска гора, където се разхождат северни елени, които чакат да ги впрегнат в шейни. Точно с тези шейни можете да поискате да се разходите, но само през зимата. И за цял ден, и за няколко часа.

По време на приказната обиколка ще ви гостят с дъхав чай и със сандвичи със сьомга. А през това време ще се любувате на падащите и искрящи снежинки в полярната нощ. Защото няма какво да се заблуждаваме, по това време на годината там е тъмно почти през цялото денонощие. Но за сметка на това снегът блещука, а небето озарява северното сияние.  

Правят българско кисело мляко от 1977 г.

Ако носите подаръци за Финландия, най-много ще ви се зарадват на българска ракия. Там алкохолът е безумно скъп, бутилка техен джин от 700 мл е 40 евро.

Бутилка испанско или италианско вино е от 12 евро нагоре, при това не са от най-добрите. Ако сте пушач, си носете цигари, защото там са от скъпи по-скъпи. Кафе пият в огромни чаши, шварц,  и бих казала, че е страдание да пиеш такова кафе. Еспресо може да се намери, но чашката е минимум 2,50 евро.

Алкохолът се продава в отделни магазини, разположени до входа на големите супермаркети, но не всички. В интерес на истината такива денонощни като в България почти не се намират. Бензиностанциите също си имат работно време, в интернет следете коя е отворена или дежурна.

В Суоми не работят много и тази тенденция ще се задълбочава. Държат на свободното време на хората и тяхната обезпеченост. В големите търговски хранителни центрове обичайно след 21 часа има намаления на определени храни и всеки може да се възползва.