0

В ъв Варна се появи изключително рядка черна чайка. Нейни снимки веднага бяха публикувани в социални мрежи, където птицата се превърна в сензация и разбуни духовете. Дори вече ѝ се търси име.

Някои я свързват с лоша поличба, а други с късмет и я оприличават на талисман. Други пък предлоложиха, че чайката е оцветена, съобщава DarikNews.bg.

Възможно е черната чайка да е долетяла във Варна от остров "Свети Иван". Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците.

Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на острова се намира последната колония от дивогнездящи чайки по българското крайбрежие. От години колонията е обект на изследване и опръстеняване от учени от Българската академия на науките.

Иванов обясни, че черният цвят на чайката се дължи на вариация на външния вид на птицата: "От това, което виждам по снимките, става въпрос за добре завършена мутация, тъй като птицата е черна и е без бели петна по перушината. Мога да кажа, че това е пълен меланист. Прилича на възрастна птица".

Веднъж появила се, мутацията се предава през няколко поколения и е по-вероятно да възникне тъкмо на острова. Обясни още Иванов.